View Single Post
Old 11-02-2008, 04:25 PM   #26
Sava
Member

Default Re: Uvoz polovne opreme - carina/porez?

Quote:
Originally Posted by Topaz View Post
Evo razmisljam ovih dana da nadjem nesto polovno od zvucnih modula ili semplera pa da uvezem iz Nemacke ili Amerike. Ali neznam da li ce me na carini odrati. Da li je neko radio to, ili da li neko zna kako stoje stvari po tom pitanju?
Trebalo bi da mi se posalje postom ako kupim.
Nije bitno da li je polovno ili novo, bitna je fakturna vrednost robe. Prilikom carinjenja se oformi vrednost robe u koju ulaze i transportni troškovi pa se određuje carina u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi (sl.gl. 62/2005-1. 61/2007-17) što je za gitare 1%, a za pojačala 15% na primer. Na taj iznos se izračuna pdv pa se i to plaća. Robu može, ali ne mora da prati faktura koja može ali ne mora da se prihvati. Ono što je bitno znati je da su carine povezane računarima i imaju u njima fakturne vrednosti već carinjene robe pa ako je ranije carinjena takva roba na carinsku osnovicu od 1.000 dolara (mislim na polovnu robu) neće ti priznati fakturu na 200 dolara već će cariniti na 1.000 dolara. Ponekad ti traže izvod iz banke o plaćanju pa je korisno plaćanje izvršiti iz dva dela na primer. Takođe imaju i neke kataloge koji su za njih zakon. E sada, uvek postoji neznanje ili iživljavanje carinika i naknadna mogućnost žalbe, ali da bi dokazao da si u pravu robu moraš da smestiš u carinsko skladište pa da vodiš sa njima spor koji može da potraje i dvesta puta moraš da ideš ovamo-onamo pa ljudi najčešće odustanu i plate ono što im se traži. Ne znam kakav je sada fazon sa špediterima, mislim da oni moraju da ti rade taj posao uvoza i da moraš i njima da plaćaš, ali u ovo nisam siguran. U praksi u putničkom saobraćaju kada si lično na carini obično prođeš bolje nego kada se roba šalje poštom i naknadno carini.

Što se tiče napisanog da za članove udruženja ima nekih povlastica nisam upoznat sa tim, ranije su plaćali sve kao i ostali građani.

P.S. I da dodam za ono što je čovek napisao za osnovna sredstva i za profi robu. To je tačno, ono što se okarakteriše kao profi roba ne može da uveze fizičko lice. E sada, osnovno sredstvo da, ali osnovna sredstva se odnose na firme, a koliko mi je poznato postoji samo jedan ili dva studija u Beogradu kojima je registrovana baš takva delatnost.

Last edited by Sava; 11-02-2008 at 04:50 PM.
Sava is offline   Reply With Quote