View Single Post
Old 10-02-2008, 11:13 PM   #37
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Default Re: renoviranje studija

Arthur je dobro rekao, kratko i jedrnato/sa?eto. Zato su konačni/ zaključni akustički elementi bolji ako su vi?e broadband, koliko uop?te mo?e.

Gips ploča če rezonirati odvisno od specifikacija vune, ima li airgap ili je du?ena/ bez airgapa... mass spring sistem, a opet poglavlje za sebe. Perforacija zato nekako kompremisuje tu odluku. Membranski absorberi jesu kompleksniji i te?e ih je konstruirati, a da so dovoljno efektivni u specifičnoj prostoriji (- njezinim problemima).

SandRob bi se sa dodana?njim tretmanom trebao li?iti problema od vanjskih ?umova, ali i nekoliko do frekvencija izpod 100Hz. Koliko je uspje?an, mogu reči samo mjerenja, koja danas nisu nek jak problem.

Interiorni akustički dizajn, bi morao biti, kao ?to sam spomenuo, broadbend koliko mo?e. Koliko sam razumeo, to nije velik prostor i ima nagla?enije probleme/izazove dolučenih gabarita.
Zato bih radije spomenuo varijantu nepokritih ili perforiranih sa limp mass membranom abroberja u SVIM čo?kovima (svih 12) i broadband absorberima na prvim refleksijama (izvor zvučnici).
Absorbere postaviti i iza zvučnika (ne znam kakvu karakteristiku radijacije imaju) je dobra odluka (primjer SBIR GIK acoustic http://www.gikacoustics.com/education_sbir.html).
btw: recimo; pusti flutter wall poantu...

Onda ostane nekoliko mjesta za difuzorje; stena iza leđa i polovice zadnje strane sobe (stena levo/ desno i strop). Ovdje bih dao prijedlog za 2D difuzorje, moram priznati, da ova kamena stijena je malo onako...kako da ka?em...matematičko/ fizikalno nedorađena ideja, bez zamjere molim. Jest da je bolje nego ni?ta, ali za?to ne bi moglo biti tako ?to treba...optimalnije.

Control room je i te kako najkritičniji deo studia (to su tvoje "oči/ pogled" u "stvarnost").

Soba nije velika, i treba da se unutar nje navlači maksimalno najefikasnija rje?enja, koju znamo dandanas u akustiki .
Nadam se, da nisam pokvario neke predefinirane namjere, i s tom budgeta.

P.S.: ako tko zna malo slovenski, mo?e detajlnije preljeteti threade i poste o "Akustiki" i "Home studio" threadih na www.planetaudio.si/.

Nenad L.P.
NLP is offline   Reply With Quote