Thread: VIFA Pico- Lino
View Single Post
Old 03-02-2008, 10:10 PM   #210
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Default Re: VIFA Pico- Lino

Quote:
Originally Posted by sasaristic View Post
Ozbiljno.... daj malo pojedinosti...poredjenje sa originalnim Quested satelitima
Prvo da kazem da je moja soba za sada (ili jos uvek) ne samo akusticki nesredjena, vec potpuno goli zidovi i gomila metala (sprave u rekovima), bez icega sto bi bar malo upilo zvuk (osim nas trojice koji smo bili u sobi i slusali) zvuci (bolje receno zveci) uzasno, tako da ni jedan zvucnik u njoj ne zvuci prijatno za slusanje. Drugo, od Questeda je bio samo VS2108 (koji tesko da se mogu nazvati satelitima), a S7 (za koje sam planirao sub) je vec nasao srecnoog vlasnika, a i on izgleda nije pravi "satelit" za sub, posto sam ima sasvim dovoljno basa i solidnu snagu. S6 bi bio pravi satelit za taj sub, ali on ce morati da saceka sledecu turu Quested narudzbina.

Znaci poredjenje je bilo samo sa VS2108, sto nije fer, jer je ta kutija 5 puta skuplja od Picolina i pojacala (Quad) zajedno, a skoro 1000 EUR skuplja od Picolina + Quested sub.
Uzevsi to u ozir nije cudo da VS2108 zvuci otvorenije sa sirom stereo slikom i definisanijim basom, s tim da je bas u VS2108 jedan od (ako ne i naj) definisanijih i najbrzih baseva koje sam ikad cuo, a esotec visokotonac daje, mada ne najimpresivniji, najprirodniji zvuk u poredjenju sa mnogim drugim popularnim monitorima. Direktno sam ga poredio sa Genelek 1031 posle koga kad se presao na VS2108 kao da sam izvadio vatu iz usiju. Adam P22a se prosto dere i umara, sa neprirodno naglasenim visokim i razlivenim basom (u takodje losoj prostoriji), A7 manje problema u basu, ali visoki takodje prenaglaseni (mada manje). Klein & Humel O300D znato blizi Questedu po prirodnosti visokih, ali brzina i preciznost VS2108 basa i opsti utisak i dalje ocigledno u korist VS2108, iako je K & H dosta skuplji monitor od VS2108. E sad ako kazem da je zvuk Picolina (+ Quested sub) po preciznosti i prirodnosti znato blizi zvuku VS2108 nego svi ostali navedeni monitori, ukljucujuci i K & H O300D, mislim da sam sve rekao. Uz to treba uzeti u obzir da sub i Picolino nisu (mogli) bili u idealnom polozaju (po preporuci Questeda) + da su sva podesavanja intenziteta sub-a i frekvencije skretnice bila odokativna, a da podesavanje faze nismo ni pokusavali, jos vise naglasava izuzetnost postignutih rezultata. Ja posedujem analajzer, ali nije bilo vremena za preciznije podesavanje i eksperimentisanje, a nije ni bilo svrhe u losoj, akusticki ne tretiranoj prostoriji.
Jedina zamerka mi je bila sto sam kod Picolina cuo neku izrazenu frekvenciju u srednjim koja je nekim vokalima davala neprijatnu boju, ali i Quested ima neku malo drugaciju i malo blaze izrazenu frekvenciju (verovatno na frekvenciji skretnice), s tim da predpostavljam da se to i kod Picolina moze smanjiti uz malo eksperimentisanja i sa vise dampinga unutar kutije. Sve u svemu, za razliku od Adam i Geneleca, Picolino se nije obrukao pored Questeda, i po meni bolji je i od K & H u svemu sem u ukupnoj snazi.

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote