View Single Post
Old 26-01-2008, 03:09 AM   #8
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Redosled povezivanja

Quote:
Originally Posted by Steka View Post
mislim da ti je pitanje previse siroko i generalno !!!!!
zavisi od situacije ponekad ces imati eq pa komp pa eq a onda ponekad
komp pa eq ili obrnuto zavisi sta zelis da postignes ....

Ili naprimer kod kick-a nakacis komp pa eq pa gate ... kombinacije su
predugacke moras tacno da znas cemu svaka sprava sluzi.

Kompresor naprimer smanjuje jacinu signala u db-evima, u nekim slucajevima pumpa signal. Znaci obicno imas attack,release,make-up gain, threshold, ratio.
Ako imas side-chain compressor onda imas dodatne parametre tipa leve i desne strane gde sa leve strane propustas signal koji kompresuje desnu stranu (primer ratio 50:1)

EQ sluzi za suzavanje/sirenje frekvencija odredjenih omogucavajuci prostor za neku drugu frenkvenciju instrumenta i omogucavanju veceg headroom-a u miksu.
Primer --->>> imas kick (nogu) koja radi zajedno sa basom, ako slusas u solo modu oba zvuce jednolicno i slicno mada kada pustis ceo miks kick iskace vise od basa i moras nekako da resis to, ujedno bas i kick se kolju
u donjim frekvencijama tipa 122 hz gde bi bas trebao da preovlada kick-a.
U tom slucaju bi naprimer uzeo EQ i lepo uradio uzani Q takozvani i krenuo bi da saras sa velikim gain-om tipa +18db-a u donjim frkvencijama da oktrijes gde se kolju. Kada nadjes frekvenciju spustices je na Eq-u na dole tj na minus db. Pocetna tacka je -8db medjutim moras da slusas i da vidis kada se ukplapaju. Da se nadovezem od ranijeg za compressor i da kazem da naprimer u rnb muzici zelis da bas i nogu tretiras isto time ces nogu i bas da rutujes na zajednicki buss kanal na kome ces cesto koristiti neki limiter.
Na kanalu ces insertovati/ubaciti/ukljuciti limiter i slusaces duzinu basa i noge kako bih saznao koliko traju (ms). Zatim ces uci u limiter i stavices
threshold na odredjeni signal (db) gde mislis da bi trebao da se pali limiter i da smanjuje snagu, ceil obicno koristis da odredis visinu i vreme koje ce da bude vreme kick-a koliko traje kako bi za to vreme izjednacio bas i kick kao celinu.

Najbolje je da uzmes neki tutorial da kupis na netu ili da citas ovaj forum pod "search" ljudi su bas dosta pisali o tome a i ja sam se ovde raspisao.
Ajde ljudi nadovezujte se....

sigurno sam izostavio jos stvari i zaboravio neke da pomenem jer sam
na brzinu ovo napisao
sta li bi tek bilo da nije na brzinu pisao?

btw, ja redovno na kicku vezujem eq PRE komperesora, da mi lepo ocisti sta ne zelim uopste da cujem u snimku, pa tek onda zeljeni zvuk komprimujem
Arthur is offline   Reply With Quote