Thread: SSL Duende....
View Single Post
Old 25-01-2008, 01:43 PM   #7
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Default Re: SSL Duende....

Quote:
Originally Posted by idekius View Post
A ovamo kao nema manjka, pa niko nije pokraden?
Da se razumemo, ja sam KUPIO Logica (i to dva, za PC, i za Mac) i Nuendo, a Pro Tools se dobije uz hardvare, pa sam i neke pluginove (i to native) kupovao. Osim toga, u vreme dok sam radio umnozavanje kaseta, i kad je piraterija bila prakticno legalna (Hi-Fi Centar je bio registrovan kao zanatska radnja za presnimavanje kaseta, znaci zvanicni pirat), nisam pristajao ni da drugima radim uslugu, ako nisu bili vlasnici autorskih prava. Iz principa nisam hteo time da se bavim, mada bih sada verovatno bio milioner da sam pristao na ponude onih koji tada nisu imali para ni za za 500 kaseta (tada 300 DM), vec su kupovali na odlozeno placanje, a sada imaju stvarno milione, i naravno glavni su u udruzenjima za borbu protiv piraterije.

Ipak, realno gledajuci, za mene definitivno postoji razlika kad nekome uzmes nesto sto je on platio, pa on ostane bez toga i pretrpi stvarnu stetu, i kad ne kupis od njega, pa on ne dobije dodatnu zaradu, o tome pricam.

Malo me muka od onih (nekih ima i na ovom forumu), koji sad na sav glas brane tudja autorska prava, a zaboravljaju da su pre neku godinu od mene trazili da presnime nesto od software-a koji sam ja tada (kao jedan od retkih) imao.

Quote:
A da ti maznem ja pesmu, a nema veze jer ce jedna da ostane i kod tebe?
Da ti maznes, pa da imas neku sitni vajdu, bih i prezalio, ali nikako ne mogu da prezalim sto su mi ameri (Strictly Rhithm), koji su kuca koja je baratala sa milionima (koje dolara, koje prodatih ploca), "uzeli" pesmu koja je dostigla do 12 mesta na Billboard-u, a ciji sam ja zakoniti i registrovani vlasnik, pa onda nisu platili ni kintu, mada su na samom izdanju uredno naveli autore. Zato me je muka kad ti isti jure klince sto skidaju pesme sa neta, a sami rade sta hoce, jer imaju ekipu advokata koja ih savetuje dokle mogu da idu bez posledica.

Elem, ako ovde ima neko ko nikada nije presnimio, ili skinuo sa neta ni jednu pesmu, ni software, neka slobodno baci prvi kamen, ipak neka, za svaki slucaj, proveri da li ispred njega mozda nije ogledalo.

Quote:
Ili... da mi okreči? stan, a da ti ne platim?
Za razliku od onoga kad su mene farbali, i ja DEBELO platio.

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote