View Single Post
Old 25-01-2008, 11:25 AM   #12
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Default Re: Uvoz polovne opreme - carina/porez?

Clanovi udruzenja umetnika mogu biti ljudi iz svih bransi, slikari,pesnici,muzicari,glumci itd (ne mogu sa sigurnoscu tvrditi ali je moguce da postoji kao forma po strukama, kao sto imamo ULUS verovatno i muzicka bransa ima svoj ogranak, u udruznju su uglavnom kompozitori i istaknuti solisti tako da to sa nama i nema neke veze).
Ako ste clan npr. udruzenja dzez i pop muzicara vi niste clan udruzenja umetnika ali sto neznaci da nemozete. Ali nazalost clan tog udruzenja se tesko postaje. Postoji komisija koja ocenjuje dali ste zasluzni da postanete clan. Sa statusom umetnika vi mozete da dobijete potvrdu na osnovu koje vam ministarstvo (mislim za kulturu ali nisam siguran 100%) daje odobrenje da se oslobodite carine i poreza, za uvoz opreme koja vam sluzi kao sredstvo za rad. Znam par ljudi koji su tako uvozili skupe instrumente i ptrebnu tehniku.
Primetio sam da se generalno malo zna o vrsti i broju udruzenja kod nas. Udruzenja za koja sam cuo su sledeca: Udruzenje Jaz I Pop Muzicara, Udruzenje (koje neznam kako se zove, neko ga je ranije pomenuo Branimir Djokic ga vodi) gde se uglavnom okupljaju narodnjaci, Udruzenje Muzicara Klasicne Muzike (i za ovo udruzenje nisam siguran kako se tacno zove),Udruzenje Estradnih Radnika koje okuplja vise strukovnih sekcija (postoji i sekcija vezana za ono cime se bavi najvise ljudi ovde, ton majstori, tonski snimatelji itd), Udruzenje Umetnika koje okuplja clanove koji su dobili status umetnika, gde pojedini clanovi na osnovu rada mogu dobiti status Istaknutog Umetnika.
Nisam siguran dali sam nesto propustio, ali to bi bilo otprilike to.

Last edited by LACKY; 25-01-2008 at 11:45 AM.
LACKY is offline   Reply With Quote