Uz svo postovanje dela harmonikasa Branimira Djokica, moram da kazem sledece: udruzenje muzicara zvano "Semus", ciji je on predsednik, ili je bio, posto je sad poslanik Srpske Radikalne Stranke u Skupstini Srbije, ali im i dalje diriguje, u fazonu "I posle Tita, Tito!", sluzi samo za to da deru kozu muzicarima, a osnovni cilj im je da postignu to da svi ugovori o izvodjenju umetnickog programa, (sviranje po kafanama, svadbama, klubovima, splavovima, koncertima, itd.) idu preko njih, tj. da Udruzenja budu posrednici u potpisivanju ugovora, i da od toga ubiraju proviziju 3-5%, zavisno da li ste dobri sa njima, ili ne! Ako pomnozite to sa brojem orkestara koji rade u Srbiji za vikend, plus koncerti, plus, plus,..., ispada lepa cifra! Vi pisete ugovore, a sviraci crkavaju i donose lovu!!! A da ne pricam kad odu komisijski, predvodjeni gore pomenutim gospodinom, na polaganje za Licencu "Semusa", recimo u Vranje, pa izadje 100 trubaca, koji stimuju samo kad spavaju, i od njih 100, polozi 20, nisam rekao da je cena polaganja 3000din. simbolicno, za putne troskove, a onih 80 koji ne poloze, za mesec dana polazu ponovo, dok malo navezbaju!!! I tako redom, po svim gradovima, da se zna ko moze da svira, a ko ne! Ja sam pre 2 godine imao zucnu polemiku sa Branimirom i njegovim satelitima, ali uglavnom je njihov odgovor bio "da nisam upucen!"
Izvinjavam se zbog teskih reci, ali kad je vec pokrenuto pitanje, red je da se cuje i moje iskustvo sa njima! A od benificija mislim da nema ni govora, u stvari, bore se za benificirani radni staz, i jos kojesta, ali to kad svi budemo clanovi, i kad svi ugovori budu isli preko njih, "pa onda kao jedna velika snaga da svi zapnemo, jer tada smo jaci!"(Drug Tito, govor na pruzi BG-Bar, ne znam koje bese godine!)
Sto se tice uvoza, ja sam uvozio neke instrumente, ali preko firme, znaci kao pravno lice. Carina na muzicke instrumente je 1%+PDV, a za fizicka lica ne znam kako funkcionise, nisam probao, ali pitacu jednog druga speditera, pa cu da vam kazem. Ovih dana sam se raspitivao nesto oko uvoza automobila, i saznao sam da, ako imas validan racun za auto, recimo iz Nemacke, mozes, po uvozu u Srbiju, pri sledecem odlasku preko, da podignes Nemacki porez, posto si izvezao auto. Trebalo bi da je tako i sa instrumentima, sto znaci da ne placas 2x porez, ali, raspitacu se, pa javljam.
Pozdrav!!!