View Single Post
Old 24-01-2008, 01:54 PM   #19
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Default Re: akai mpc 3000 - roger linn

Na Discovery kanalu ima jedna zanimljiva emisija koja se zove Myth Busters , i majke mi, dodje mi da im smjesta napišem pismo da malo obrade taj famozni MPC...

Već dugo ja pratim tu famu oko MPC-ja..godinama...nažalosto, nisam ga još uspio dovatiti, jer je na našim prostorima prilično rijedak, al sam vidio i čuo bezbroj što video, što audio demo-a i pročitao takodje masu rasprava po stranim forumima...

Mogu da vam garantujem da će Fruti da ga oduva , što bi braća Švedjani rekli "before you say MPC" ! Fruti koji je do sad bio definitivno jedan od najpodcijenjenijih programa od raznih "stručnjaka" je DEFINITIVNO trenutno najbolja mogućnost za programiranje bubnjeva, dakle samo o toj sveri pričam! Programi tipa Cubase ili Nuendo i su neuporedivo bolji od frutija što se tiče komplikovanijih midi opcija ili snimanja i editovanja audio fajlova, ali ni sa svim pluginovima ne mogu da prismrde Frutiju što se tiče isključivo drum programminga, a ko kaže da nije tako , taj laže ili ne zna! I sami vidimo da mnoga poznata imena počinju bestidno da koriste fruti Frutijev interfejs za programiranje lupva je bukvalno trenutno nenadjebiv - sve radiš vrlo brzo i efikasno . drum lejering, swingovanje , tj. kvantizacione opcije koje su takodje nenadjebive , osim već postojećih preseta (medju kojima su i te famozne mpc-jeve kvantizacije) svaki pojednini udarac možeš da podešavaš u mili sekundu , kao i filter cut i rezonancu za svaki udarac , tako hadje da pricamo malo o humanizaciji i swingu?

a, ta priča o razlici u konverterima je davno razbijen mit! Zahvaljujući toj priči jednom odoh na jedan forum gdje je bilo masu MPC korisnika i počeh temu o tome i ispadoh glup, jer su ljudi koji koriste isti taj MPC u većini slučajeva rekli da razlike nema u konverziji i da je to priča pričina! Ljudi prosto vole da koriste MPC jer imaju para i ne vole da klikću mišem - vole da imaju jednu spravu koji mogu ponijeti i po kojoj mogu udarati po pad - ovima i to je to! Tako da ne treba bacati pare osim ako prosto nisi bogat i to predstavlja zadovoljstvo i boli te uvo! Medjutim što se tiče neke razlike u zvuku - tu nećeš dobiti ni jedan cvonjak što mrmori za tih 1000 i kusur evra što bi dao!

Rhino, vjeruj mi da je (kad tako porediš) fruti sad taj kombi ,a mpc jugo Pa, eto ti...Akai u saradnji sa Image Line-om napravio FPC...njihov kontorler za fruti poput pad-ova na MPC- ju...takodje, fruti već u nekoliko zadnjih verzija ima varijantu da dirkektno prima Akaiev format za sempleove....Da ne pominjem da je za razliku od MPC- ja fruti ipak puno kompleskniji sekvencer koji podržava sve plag standarde....
balthazaar is offline   Reply With Quote