Quote:
Originally Posted by analog
.....
šta se sve podrazumeva pod 'divljanjem' bassa? Jel to samo znači da je nerealno glasniji i da ima pikove i dipove?
|
Evo nekih pojava:
1. Pikovi i dipovi. (jasno se vide prilikom merenja, ali se psiholoski ne dozivljavaju na isti nacin kako to vidimo na grafikonu)
2. Nerealno glasniji i tisi samo na nekim frekvencijama... (ovo mozete da primetite, doduse nekada uz blagu sugestiju... ako se koristi test signal, onda je lakse)
3. Na mestu slusanja se pojavljuju fazne neuskladjenosti sa direktnim i odbijenim talasom, ja imam konkretno osecaj da me nesto "zgrabi za vrat" na pojedinim frekvencijama gde je taj problem najizrazeniji (neprijatnost u prevodu)
4. Skrece se paznja, smanjuje efekat koncentracije (slicno kao uticaj alkohola i ostalog)
5. Osecaj promene zapremine prostorije... meni vrlo neprijatan, kao da nisam u prostoriji sa cvrstim zidovima, nego u balonu na naduvavanje... (ovo se moze osetiti kod ozbiljnih i snaznijih monitora, koji sviraju ispod 60Hz, realno i glasno bez "znojenja"...)
6. U mixu se moze primetiti po potpuno nepotrebnim "akcijama" na frekvencijama nizim i oko 100-200Hz... snimak je recimo dobar, ali se moze cuti (ne ja) da je covek nesto "petljao" tu... iako nije imalo potrebe... (kompenzovao je sobu koja mu je odvlacila paznju, a nije se bavio samo miksanjem svog materijala)
7. Neke stvari koje su stvarno problem u mixu, se mogu cuti u prostoriji kojoj je sredjen bass, a nisu na bass frekvencijama... covek kome je to promaklo, to moze cuti... ali nije cuo u svom prostoru... (ima sijaset takvih primera)
8. Sveukupno, psiholoski, bass je daleko ubedljiviji i GLASNIJI
kada se resi njegovo divljanje u prostoriji... dotle je prazan, neubedljiv i nedefinisan... u najmanju ruku... cudan... (ovo poslednje je "fenomen" koji vas najvise iznenadi)
pozdrav
bogi
p.s. neke subjektivne utiske iznosim licno moje, a ima i subjektivnih utisaka koje su mi klijenti i saradnici objasnili,... pricam iz iskustva, o studijima gde smo (uspesno) smirili bass...