View Single Post
Old 20-01-2008, 04:09 PM   #12
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Color's Control room - sredjivanje prostora

Quote:
Originally Posted by SandRob View Post
moj prostor je slicnih dimenzija i upravo ga renoviran. stare bas trapeve san skinu i necu ih vise ni stavljat jer mi samo zauzimaju prostor. oni su mi vise stetili nego koristili, jer mi je u slusanju ionako falilo basa.
ne razumin se u akustiku, ali nekako mi je logicno da se bas trapovi postave po potrebi, nakon sto se naprave nekakve frekfentne analize prostora koje ukjucuju i polozaj zvucnika, polozaj slusanja i sve ostalo. ako proracuni pokazu da je nekih frefencija previse, onda treba napravit bas trap za bas tu frekfenciju.
ako budu potrebni, pretpostavljan da se mogu stavit uz plafon, da zauzimaju manje mista.
Slazem se i ne slazem se....

Realno, bilo kakva mobilna konstrukcija bass trapa, standardnih dimenzija, dohvata jako malo (ako uopste...) ispod 100-200Hz,... pogotovo ako pricamo o malim prostorima..

Pod mobilnom konstrukcijom podrazumevam nesto sto se nije fiksno napravilo u samoj prostoriji, nego donelo "od nekud" i okacilo.

Bass trap, sam po sebi, onakav kakav obicno stavljate moze pomoci prostoriji da (opet) malko smiri "divljanje" ali ne (mnogo) ispod 100-200Hz.

U najboljem slucaju, po mom iskustvu, uz "idealno" pozicioniranje monitora, ne mozete popraviti nikako, barem jedan "deep" na mestu slusanja, koji se u ovakvim i ovolikim sobama obicno "vrti" u opsegu 70-90Hz (izmereno vise puta, na razlicitim mestima). To je, najvecim delom, problem nedostatka prostora (premale rezije).

Velike rezije, cak i one pravljene po starom LEDE principu, imaju to preimucstvo da je talas odbijen od pozadi (zadnji zid) daleko manjeg intenziteta od "slicnog" principa u maloj sobi... te ako i dodje (vrati se) do mesta slusanja, ne "oduzme" se, niti "sabere" u toliko velikoj meri sa dolaznim talasom... jer je slabiji... akusticki talas slabi po intenzitetu za oko 6dB sa dupliranjem rastojanja od izvora.

Drugo, nijedan od standardnih metoda za analizu i simulaciju akustike prostora NE UZIMAJU u obzir karakteristiku radijacije izvora (zvucnik), odnosno podrazumevaju "point source" (omni) sto se za zvucnik moze reci da je samo u nekom frekventnom opsegu... priblizno. Najveci broj "simulatora" cak polazi od toga da je izvor (i dalje "omni direkcionalan" ili "point source" u celom slusnom opsegu), u jednom temenu kvadra koga cini soba (u prevodu... "zvucnik" im je TACNO u jednom uglu sobe, i to SAMO jedan!?)

Trece, peak&deeps nastali od superponiranja dolaznog i odbijenog talasa su samo i jedino reprezentacije pojave, koje nam pomazu da prepoznamo STA je problem .. i eventualno pronadjemo odakle dolazi... ne slazem se da su SAMO te frekvencije problem... one su samo indikatori. Pojava je vezana za fazu odbijenog i dolaznog signala, te ako je neka frekvencija u "kontra-fazi" ona ce se prividno "oduzeti".... i NEMA tog "tuned" bass trapa koji ce joj to "zabraniti", a cak i da moze... sta cemo sa ostalim frekvencijama koje se odbijaju od zadnjeg zida sa "pogresnim" fazama.. ali ne toliko pogresnim da se "oduzmu"... na primer, kad se faze poklope talasi na tim frekvencijama se saberu.... U pitanju je comb-filter.

Cetvrto, covek se najcesce radja u zatvorenom prostoru, izuzetno dobro procesira akusticke anomalije prostora, moze zatvorenih ociju da skoro "prepozna" i "pogodi" velicinu prostora (koga nikada u zivotu ocima nije video), samo ako cuje zvukove u njemu... neko to ume bolje, neko losije... znaci individualna i subjektivna stvar... a i muzika se slusa u nekom takvom prostoru... obicno akusticki nesredjenom...

Peto, slusanje muzike (referentnih CD-ova) nije sasvim validan dokaz da cete u nekom prostoru uspeti da SMIKSATE pesmu, posto cesto slusate CD koji je napravljen da skoro SVUDA zvuci dobro ... Sto odmah znaci da sve zavisi od coveka, monitoringa i prostora... i njihovog "razumevanja"... jer, koliko shvatam, miksanje je kreativan proces,... cesto pun iznenadjenja, i pogresnog shvatanja, i doci do necega sto na kraju zvuci odlicno... nije trivijalno, makar sve na pocetku zvucalo dobro kada pustite referentan CD,... time moze da se eventualno ustanovi da prostorija nema GRUBE anomalije...

Znaci... samo sam hteo da kazem da je previse ocekivati ista od "sablonskog" pristupa... "nadji problematicne frekvencije i postavi bass trapove BASH za te frekvencije"... lepo zvuci kao ideja... ali ne radi (moje licno misljenje)

Da dodam da ovo nije bio neki veliki problem do trenutka kada su nosaci zvuka (digitalni) poceli da sa lakocom procesiraju niske frekvencije skoro do DC (f=0Hz, pojave koje vi imate nekad, su DC-offset, i to je to, nista trenutno ne moze DC da reprodukuje, ali nije problem da ga ima na CD-u!).... Zvucnici se definitivno razvijaju u smeru da sviraju "sto nize moze"... i te dve pojave definitivno uzrokuju "problem sa bassom".

pozdrav

bogi

p.s. Da napomenem, nisam imao nameru da iznosim nista drugo, osim mojih licnih zapazanja u dosadasnjem radu... vise kao nesto sto ne treba zaboraviti i svaki put uzeti u razmatranje, pre nego sto se donese neka odluka. Shvatam da sam izneo zapazanja koji su (mozda) medjusobno oponentna... sto samo doprinosi (mom) misljenju da ima prostora za principe, ali ne i za jednostavne shablone i recepte, jer ne mogu biti primenjivi univerzalno...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote