View Single Post
Old 15-01-2008, 04:06 PM   #4
mjakovetic
Junior Member

mjakovetic's Avatar

Default Re: Digitech Vokalist 2 Protiv Helikona

Zdravo Bato,

sada sam prelistao i procitao Manual na Netu od tvog Digitecha 2 , i vidim da su slicne i "poboljsane" funkcije koje on ima u odnosu na moj Digitech Performer , jer je logicno i noviji model...ovo su moja zapazanja, iako ne mogu da ga isprobam evo sta bih mogao da ti kazem o njemu i da ti pomognem da pokusas da uradis nebili ti optimalno radio...

1. On jeste "prvenstveno" predvidjen za gitariste koji nogom ukljucuju i iskljucuju zeljenu vocalizaciju glasa..ti moras da pokusas, kao sto si to vec i ucinio, da umesto gitare prikljucis na "GUITAR in" svoj sintisajzer i da vocalizer prepozna ton ili akord koji sviras. To treba da ti ispise verovatno na displeju gore levo(C, C#,D ili D# i tako redom).
Kombinuj sve ulaze(inpute) i podesavanja ( probaj guitar Ground off ili On)
Posto si mi napisao da on vec prepoznaje i signalizira ton tvojega syntija koga sviras, to je najvaznije u prici...A zasto? Pa zato sto svaki vocalizer mora da zna iz kojeg Tonaliteta i kojega DUR/Mol/maj7 itd akorda da ti izvede pomocni dodatni glas ili vise glasova harmonizacije koji doprinose da ti uredjaj ne "peva" fals.
Ti kazes da nema razlike kada onda pevas, posto si sve prikljucio i on ti peva na pr. klasicnu tercu.Ali, mora da ima male razlike jer treci ton od na pr. G-Dur akorda u pravilu "zvuci" malo vise, tacnije mora da zvuci za pola tona vise nego terca od G-mola koji si odsvirao na Syntiju, a koji ti je prikazan na displeju.
Mnogi Vocalizeri ( a gotovo svi studijski) imaju MIDI-sinhronizaciju i fakticki kad odsviras akord na syntiju, preko midi kabla tj. "digitalnim" putem
, vocalizer prepozna koji je akord u pitanju , i koje tonove da Harmonizuje kada ti zapevas.Sada, novom tehnologijom od pre godinu-dve, vise to nije potrebno,bar ne za gitariste, oni mogu da odsviraju na pr.akord G dur i Vocalizer preko obicnog "analognog" kabla, prepozna tonove od kojih se sastoji na pr. G-dur, a to su G, H i D koji ti onda stoje na raspolaganju za harmonizaciju svoga glasa (kod nasih modela mozes da dodas maximalno 2 glasa na svoj postojeci koji je prvi glas !!!). Medjutim, iz mojega iskustva, pokazalo se da za uzivo nastupe ja zapravo najcesce koristim samo jedan glas!!! i to tercu ili eventualno, samo ponekad dva glasa, Tercu i unision( dupli prvi glas !!), jer kada je i terca i Kvinta ukljucena, onda sve zvuci pomalo "STERILNO". Samo u nekim pesmama koristim i tercu i kvintu zajedno sa prvim glasom.

2."Narodnjacku" tercu trebalo bi da dobijas kada na svome vocalizeru pritisnes LOW taster a sviras na primer Gdur jer je po teoriji to kvinta ali ispod osnovnog glasa u DUR skali...probaj sve kombinacije, najvaznije je da ti Vocalizer PREPOZNAJE KOJI SI AKORD ODSVIRAO... Ako to ne moze da izvede, i recimo najprostije bez toga, on je gotovo neupotrebljiv za one koji nisu gitaristi, jer mu je potreban Tonalitet iz kojeg ce pevati zeljene pomocne glasove...
Da bi ispitao da li on reaguje uopste na tvoje Klavijature, pokusaj da ga spojis na gitaru, pa odsviraj najprostiji akord na gitari, DURSKI, pa zatim Molski, pa onda zapevaj i menjaj i pritiskaj na Harmony MIX-u HIGH (to ti je +3 od osnovnog tona), pa zatim HIGHER (+5), pa zatim na pr.LOW (to ti je kvinta niza) i najzad LOWER( TERCA duboka); Pa onda cuj razliku kada odsviras dur i mol akord i sve kombinacije ovih navedenih glasova. Potom probaj isto to i sa Syntijem, ako reaguje isto, onda je dobro, a ako ne, onda se konsultuj sa jos nekim ko ima studio ili ko ti je tu blize i ima iskustva, jer, ponavljam, najvaznije ti je da tvoj Vocalizer PREPOZNAJE AKORDE KOJE TI ODSVIRAS !!!
Pisi ako imas jos pitanja ili objasnjenja, bice mi drago da podelimo iskustva...

Veliki pozdrav

Milan (trenutno u Nemackoj!!)