Re: Koji UPS?
APC je najbolji, iako Eaton navodno ima dobre modele.
Zaobiđi Belkin, PowerShild i slične u širokom luku.
APC je i moja topla preporuka.
Pretpostavljam da želiš UPS-ove s baterijom, ne samo stabilizatore? Ili želiš i bateriju i stabilizaciju? Uglavnom, imaš sve tri opcije na raspolaganju.
Najvažnije od svega je da je baterijska snaga u korak sa snagom tvog napajanja i da je riječ o aktivnom modelu, ni slučajno pasivnom (iako je takvih sve manje, kolko znam).
Zapravo, nepisan oje pravilo da ti snaga mora biti minimalno 20 % veća od snage napajanja. Inače vršiš preveliki pritisak i udaraš na bateriju.
Isto moraš vidjeti koliko vrijeme autonomije želiš. Ako ti je važno samo imat dovoljno vremena za sejvanje i shut down, ta stavka ti i nije toliko bitna.
Isto tako, koristi UPS samo za osnovnu informatičku opremu i eksterni glazbeni hardver, ne troši dragocjene resurse na npr. coolere ili sve monitore, jedan će ti biti dovoljan za posejvat sve i shut downat (moj ti je savjet da se nikada ne igraš bez obzira za jačinu baterije već uvijek samo posejvaš, shut downaš i turn offaš).
Drugim riječima, krucijalnu opremu uključi u baterijske izlaze, a ostale u prolazne. Ti drugi će ti se svejedno isključiti prilikom nestanka struje, ali će svejedno biti pod stabilizatorom, što je važno.
Brini jako o baterijama i na vrijeme ih mijenjaj.
U slučaju nestanka struje za vrijeme writea na hard, cijeli disk može postati potpuno beskoristan. Moći ćeš jedino vratiti određenu količinu podataka uz određeni specijalizirani softver, ali to je to.
Zamisli sad da imaš recimo 10 driveova i da se na sve istovremeno zapisuje u trenutku kada nestane električne energije.
Za pravilnu voltamperažu, uzmi snagu svog napajanja i podijeli sa 0.6. Za rezultat vrijedi isto pravilo kao i za snagu, najmanje 20 % veća.
Ovo, naravno, ide samo za kućište odnosno hardver pod napajanjem unutar kućišta, na sve to dodaj i kompletan ostali hardver koji želiš staviti na UPS.
Većina UPS-ova ima podatkovno sučelje (najčešće USB) preko kojeg kontroliraš uređaj putem računala, ali neki modeli ga nemaju.
Moraš pazit i na to da ne zaglaviš s IEC utičnicama već da uzmeš model s dovoljno CEE (šuko) konektora.
Što god uzeo, čuvaj se jeftinih UPS-ova (čak i APC-evih, kamoli drugih). Čitao sam svakakve probleme koje u imali s takvima koji nisu bili uzrokovani premalom voltamperažom ili istrošenom baterijom.
Last edited by atmajian; 11-01-2008 at 04:56 PM.
|