Quote:
Originally Posted by OFF
Imao sam negde test gomile 'u47' mikrofona raznih cena i firmi, moram to naci. Mislim da je Telefunken pobedio u toj prici, kao najvernija replika, ali i cena mu je brrrrrr 
|
Nisam znao da Telefunken pravi replike... to mi zvuci kao da Porsche pravi repliku Porsche-a...
Mikrofon koji ja imam JE Telefunken ( po serijskom broju, iz fabrike sam dobio sertifikat da je napravljen decembra 1959. godine).
Salu na stranu, koliko sam shvatio iz prepiske sa Nemcima - valjda je mikrofon (U47) izmisljen kao "Neumann" proizvod, ali su ga tih godina proizvodili pod "Telefunken" (Nemacki) label-om... posle ga je Neumann "uzeo nazad", a onda su prestale da se proizvode te cuvene lampe (VF14, koje su imale presudnu ulogu u zvuku tog mikrofona) i morali su da modifikuju napajanje i stavljaju druge lampe (EF14) te tako promenili zvuk mikrofona... pravili su i FET verzije, ali svi se slazu da je prvobitna varijanta (VF14) najbolje zvucala.
Ja sam imao vise srece nego pameti, pa sam kupio komad koji jos uvek ima originalnu lampu (taj famozni VF14) i uz njega jos jednu, istu takvu...
Suska se da ce "Telefunken USA" poceti ponovo da prodaje originalne lampe (poceli su da prodaju nove U47 mikrofone sa originalnom specifikacijom, ali ne mogu da se kupe samo lampe kao "spare part") - verujem da ce se onda pojaviti i brdo repariranih 47-ica, po znatno pristojnijim cenama... trenutno, cena novog Telefunken mikrofona je (i to kod dealer-a od koga sam kupio gomilu opreme i imam "prijateljske" cene

) oko 10 000 dolara... 10 000 im majki nenormalnih...
Zato zelim da probam Wunder...