View Single Post
Old 15-12-2007, 06:06 PM   #20
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Autorska prava u inostranstvu

Quote:
Originally Posted by sgracanin View Post
Nije istina da te SOKOJ ima po default-u. Bez potpisanog ugovora ne smeju da sakupljaju tvoje tantijeme.

Ako nisi potpisao ugovor sa SOKOJ-em, slobodan si da potpi?e? sa kim hoće? ili mo?e?. Ne znam kako zami?lja? da ti neka Nemačka Kuća objavi album bez da reguli?e autorska prava sa tobom. Prvo i najva?nije, mora da se reguli?e ko ti je izdavač (publisher), ?to će najverovatnije biti izdavački deo iste kompanije. Zavisno od ugovora sa njima imaće? pravo da se upi?e? u GEMA ili ne. Ako već ima? izdavača (publisher-a), a nema? kuću koja ti pokriva autorska prava, onda ti je opet slobodno da potpi?e? sa kime hoće?, ne mora? u GEMA, mo?e? i u SACEM, PRS, pa čak i SOKOJ (ako si lud), sa ugovorom te NIKO neće odbiti, čak ni AUSTRO MECHANA ili SUISA. Ali veruj mi da se album ne mo?e izdati bez da su autorska prava regulisana.

? ? ? ?

Sta podrazumevas pod "moras da regulises autorska prava?"

Publishing ? On ti nije obavezan da bi izdao plocu....

Ti sam kao autor bi trebao da se registrujes, ako hoces neke pare da ti srignu!
Label (pokusava uvek!) da dobije publishing - ali nema nikakva specijalna prava na to,..to im je samo vise para za njih!

Mene NIKAD niko ni u jednom labelu za koji sam izdavao nije pitao "jel sam regulisao autorska prava". Prava su tvoja od momenta kad si napisao pesmu, a ko ce (i kad) da ti ubira pare, to moze da se regulise posle!

Label ionako uplacuje pare u agenciju (mora po zakonu), pare stoje kod njih, i kad se uclanis, dobijes ih...(ako ih neko ne pokrade, he,he..)
DaBear is offline   Reply With Quote