Na brzinu...
U Hrvatskoj postoji HDS (Hrvatsko Drustvo Skladatelja) koji ima svoj pod-odjel ZAMP (Zastita Autorskih Muzickih Prava) koji se bavi prikupljanjem i raspodjelom autorskih i mehanickih prava. Autorska prava nose autorima uglavnom najvise novaca (paradoks je sto ih zovu "mala prava"!!) i isplacuju se jednom godisnje, negdje krajem proljeca. Svaka TV i radio stanica, svaki obrt ili birtija placa neku lovu za koristenje muzike ZAMPu. Isto tako se i svi koncerti moraju prijaviti na ZAMP sa tocnom listom izvedenih pjesama (i organizator mora platiti za te pjesme). Onda oni to sve skupe i raspodjele autorima. Sebi zadrzavaju neki manji postotak za hladni pogon i neke svoje projekte. Imaju ta neka svoja izdanja klasicne glazbe i sta ja znam sto jos. Uglavnom neke nekomercijalne stvari, recimo neki cd-i koji su bitni za nacionalnu kulturu a izdavaci za njih nemaju interesa jer nisu financijski isplativi. Ne moze se reci da su bas transparentni. Postoji puno prica o tome kako lose prijavljuju dobivenu lovu, ne vode azurno liste prijavljenih pjesama od radija i tv-a... Al to je uvijek prica i nitko nema nikakvih dokaza. Masa je autora nezadovoljna sa cifrom koju godisnje dobiju, pa mozda i od tuda krecu price. Ja ne znam stvarno jel da im vjerujem ili ne...
Zatim postoji HUZIP (Hrvatska Udruga za Zastitu Izvodjackih Prava). Oni prikupljaju lovu od tzv. "izvodjackih prava". To su naknade za emitiranje snimljenih izvedbi i slicno. Iako sam ja tamo uclanjen, nije mi najjasnije sto oni sve prikupljaju. Al uglavnom i oni kapnu s nekom parom jednom godisnje. Uglavnom je to neusporedivo manja cifra od autorskih koje daje ZAMP.
Lova koja se vrti je neusporedio manja nego negdje na zapadu, ali autori koji puno rade uspiju dobiti i dobru lovu. Price su da oni najkomercijalniji autori (ne nuzno pjevaci, nego oni koji stoje iza pjesama) uspiju okrenuti i par stotina tisuca kuna (kuna je 7.3 eura pa racunajte).
I znam da ce to netko pitati - u HDS/ZAMP i HUZIP se mogu uclaniti samo drzavljani HR. Ako vam se stvar vrti u HR a niste odavde, onda mozete pismeno obavijestiti svoj u maticnu agenciju i duzni su vam to isplatiti jer ZAMP znam da isplacuje stranim agencijama uredno za sve strane autore. Znaci lova ide...
Sad se u zadnjih par godina raspuhala i treca vrsta agencija, a to su one koje se bave Publishingom. Taj publishing meni bas nije jasan. Znam da on nije dozivotan nego se sa publishing pravima moze trgovati. Taj publishing ako netko moze objasniti bio bi mu zahvalan!!