View Single Post
Old 13-12-2007, 12:45 AM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: PVC vrata i parket u akustici

Quote:
Originally Posted by dr.Ru View Post
Moje pitanje je prvenstveno namenjeno Boggy-ju, ali i svakom drugom ko razume akusticki problem:

Nije mi jasno: PVC stolarija (vrata) su dobro resenje kao vrata studija (govorim o budzet varijanti) zbog dobrog dihtungta. Ovakva vrata mnogo bolje dihtuju od drvenih. Kaze Boggy, dalje, gde prodje vazduh, prolazi i zvuk. Dihtung je bitan. Veoma poucno, slazem se. E sad, da li je bitno vakum staklo na tim PVC vratima? To je prvo pitanje. Mislim, PVC vrata se prave po meri, narucuju se, bira se profil i sve ostalo, izmedju ostalog, dizajn moze biti jako razlicit, od ukrasnih kicerica, do svedenih linija BEZ stakla, ili cak vrata koja su CELA od stakla, sa PVC ramom oko stakla.
1. Najbitnije je da dihtuju
2. Staklo na vratima je stvar zelje i zahteva,...
3. PVC je prilicno akusticki neutralan, koristi se mnogo za bass reflex cevi i horne za visokotonce kod zvucnika.
4. Bitno je takodje da se ne pristane na ispunu stiroporom ili stirodurom, koju praktikuju majstori....
5. Najbitnije je da dihtuju.
Quote:

http://www.veka.co.yu/Proizvodi/vrata.htm

Napomena za Boggy-ja: ako dozvolis, na moja buduca vrata bih primenio Hammer (Novi Sad) foru: lepljenje sundjera sa unutrasnje strane (1 iskra baric, simpo..... imitacija primacoustic sto je u Hammeru, ukoliko uspem da pronadjem i obradim sundjer)... pa stoga mi nije jasno da li uopste moram da imam PCV vrata sa staklom?
Hm, ono nije bas za akusticku izolaciju, ali dobro....
Ne preporucujem ti, ako vec zelis i to da dodajes, da koristis bilo kakav surogat za akusticki sundjer...
U Hammeru je koristen Scandia paket od Primacousticsa, i njegova cena je pristupacna, ako zelis samo vrata da tretiras. Pitaj Tikija
Quote:

Drugo pitanje je> koja je podloga za parket?
Govorim o troslojnom ALPOD parketu...
U tvom slucaju, standardna, koju proizvodjac preporucuje... mislim da je to polietilenska pena u obliku folije.
Quote:
Citam na ovom Forumu, "ako stavljas brodski pod, stavi ispod nesto, stiropor, azmafon....
da... kada ispod drvene povrsine ostane slobodan vazduh.... u tvom slucaju toga nema. Iiiii.... NE stiropor za akustiku.
Quote:
nesto sto ce srediti rezonance, jer je brodski pod uzdignut....."
Sta je sa parketom (klik sistem bez lepljenja)?
Da li se on postavlja: kosuljica > podloga (ona sundjerasta za laminat) > parket?
U tvom slucaju, da.
Quote:
Ili na kosuljicu mora da dodje prvo neki layer tipa pluta, iverica.....?
Moze i to, ako imas novca ... nece biti lose....
OSB?

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote