Quote:
Originally Posted by dr.Ru
Moje pitanje je prvenstveno namenjeno Boggy-ju, ali i svakom drugom ko razume akusticki problem:
Nije mi jasno: PVC stolarija (vrata) su dobro resenje kao vrata studija (govorim o budzet varijanti) zbog dobrog dihtungta. Ovakva vrata mnogo bolje dihtuju od drvenih. Kaze Boggy, dalje, gde prodje vazduh, prolazi i zvuk. Dihtung je bitan. Veoma poucno, slazem se. E sad, da li je bitno vakum staklo na tim PVC vratima? To je prvo pitanje. Mislim, PVC vrata se prave po meri, narucuju se, bira se profil i sve ostalo, izmedju ostalog, dizajn moze biti jako razlicit, od ukrasnih kicerica, do svedenih linija BEZ stakla, ili cak vrata koja su CELA od stakla, sa PVC ramom oko stakla.
|
1. Najbitnije je da dihtuju
2. Staklo na vratima je stvar zelje i zahteva,...
3. PVC je prilicno akusticki neutralan, koristi se mnogo za bass reflex cevi i horne za visokotonce kod zvucnika.
4. Bitno je takodje da se ne pristane na ispunu stiroporom ili stirodurom, koju praktikuju majstori....
5. Najbitnije je da dihtuju.
Quote:
http://www.veka.co.yu/Proizvodi/vrata.htm
Napomena za Boggy-ja: ako dozvolis, na moja buduca vrata bih primenio Hammer (Novi Sad) foru: lepljenje sundjera sa unutrasnje strane (1 iskra baric, simpo..... imitacija primacoustic sto je u Hammeru, ukoliko uspem da pronadjem i obradim sundjer)... pa stoga mi nije jasno da li uopste moram da imam PCV vrata sa staklom?
|
Hm, ono nije bas za akusticku izolaciju, ali dobro....

Ne preporucujem ti, ako vec zelis i to da dodajes, da koristis bilo kakav surogat za akusticki sundjer...
U Hammeru je koristen Scandia paket od Primacousticsa, i njegova cena je pristupacna, ako zelis samo vrata da tretiras. Pitaj Tikija
Quote:
Drugo pitanje je> koja je podloga za parket?
Govorim o troslojnom ALPOD parketu...
|
U tvom slucaju, standardna, koju proizvodjac preporucuje... mislim da je to polietilenska pena u obliku folije.
Quote:
Citam na ovom Forumu, "ako stavljas brodski pod, stavi ispod nesto, stiropor, azmafon....
|
da... kada ispod drvene povrsine ostane slobodan vazduh.... u tvom slucaju toga nema. Iiiii.... NE stiropor za akustiku.
Quote:
nesto sto ce srediti rezonance, jer je brodski pod uzdignut....."
Sta je sa parketom (klik sistem bez lepljenja)?
Da li se on postavlja: kosuljica > podloga (ona sundjerasta za laminat) > parket?
|
U tvom slucaju, da.
Quote:
Ili na kosuljicu mora da dodje prvo neki layer tipa pluta, iverica.....?
|
Moze i to, ako imas novca ... nece biti lose....

OSB?
pozdrav
bogi