View Single Post
Old 12-12-2007, 02:57 PM   #16
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: samozaposljavanje

Quote:
Originally Posted by "7" View Post
Evo malo da se ispravim posto sam skontao na sta ljudi misle. Ovi doprinosi sto se placaju se placaju na BRUTO platu, tako da kad uporedis NETO platu (ono sto primis) i placene doprinose, ispadne da su doprinosi oko 64% (sa sve placenim porezom na zarade, a opet nije preko 70%) od NETO plate.
Mislim da je "preko 70%" bilo do pre nekog vremena, sada su dazbine smanjene da bi se motivisali poslodavci da regularno zaposljavaju radnike... mada rasterecenje nije bas nesto "revolucionarno"... ali ajde...
Quote:
Originally Posted by "7" View Post
To sto taj tvoj ortak ima 1050 bruto, a 750 neto platu... evo i to da objasnim... BRUTO plata je:
- neto plata
+ PIO na teret zaposlenih (11% od bruto plate)
+ zdravstv. na teret zaposlenih (6,15% od bruto plate)
+ za nezapos. na teret zaposlenih (0,75% od bruto plate)

a ostatak, sva tri procenta odozgo samo na teret poslodavca i porez na zarade ne ulaze u bruto platu radnika, ali se naravno placaju i ulaze u troskove, tako da ukupni doprinosi iznose, kao sto rekoh, oko 64% od NETO plate, znaci ko vam da platu XX.000 din., platice i oko 64% posto od te cifre za doprinose.

.....
Ovde bih da naglasim, da u ovom konkretnom slucaju, "samozaposljavanja" (ne postoji termin, ali ajd', razumemo se medjusobno)... da je, ako covek krene sam u svojoj firmi da radi, sam sebi i poslodavac i zaposleni, te sve ovo mora uracunati u cenu svojih usluga... ukljucujuci i ostale troskove, koji mogu biti razni...
I samo u tom slucaju, ima smisla racunati i cifru "na teret zaposlenog" i "na teret firme"... posto je u oba slucaja ista prica... nadam se da ce ovo olaksati shvatanje...

Prakticno,.. bilo to na teret jednog ili drugog, svejedno je (u ovom slucaju).... kolicina posla i cena usluge mora to da pokrije...

Mozda zvucim previse paranoicno.... ali postojanje stavke "na teret poslodavca" smo "naucili" prilicno bolno, na svojoj kozi...

I jos, barem u nasem slucaju, kolegijalnost "poslodavaca" koje smo licno poznavali, do sada, je bila na najnizem mogucem nivou... ponavljam... u nasem slucaju. Za svaku dodatnu stavku, smo naucili da postoji, tek kada smo morali da je platimo (a nismo do tada znali da se i to "racuna"), te savetujem svima da "7" postove prihvate kao premiju na lutriji, inace ce ih "skola" preskupo kostati...

HVALA, "7"!!!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote