View Single Post
Old 10-12-2007, 10:54 PM   #2
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Default Re: Autorska prava u inostranstvu

Organizacije za zastitu autorskih prava su profesionalne organizacije cija je osnovna delatnost da stite necija autorska prava, da ista naplacuju i da autoru isplacuju prihode ostvarene po tom osnovu. Ne znam kako je u drugim drzavama ali Sokoj je udruzenje gradjana koje je od drzave dobilo pravo na osnovu zakona da jedino ono stiti autorska prava na teritoriji Srbije ranije Yu. Kao takav SOKOJU sve drzave strane uplacuju autorska prava za autore iz Srbije a za dela koja se izvode u tim drzavama. Prema tome ako si clan SOKOJA, i ako zastitis kompoziciju u proceduri koju je predvideo SOKOJ ti imas zastitu u celom svetu.
Drugo je pitanje sta kod naas radi SOKOJ, ako se secate nedavnih incidenata u samom SOKOJU, a mislim da su incidenti bili potpuno opravdani i na zalost su jednog clana foruma uspeli da smire (Vlado) a bio je potpuno u pravu jer tu posla uopste nisu bila cista, a meni je potpuno jasno i zasto.
Predlazem da otvorimo taj thread o SOKOJU, s obzirom na cinjenicu da se u Srbiji ipka nesto mirnije i normalnije zivi, pa bi ta organizacija morala puno bolje da radi.
Braca is offline   Reply With Quote