Re: samozaposljavanje
Hm, malo je nejasno pitanje (ostvariti prava), mozda da malo konkretnije postavis pitanje, da ne bih pucao u prazno, ali kapiram da imas redovne i honorarne prihode pa bi hteo da budes kreditno sposoban.
1.Ovako, kreditna sposobnost zavisi od vrste garancije koju mozes da das banci za kredit. A to dalje znaci da uopste ne moras da budes zaposlen da bi bio kreditno sposoban. Za kreditnu sposobnost je dovoljno da imas imovinu (nepokretnosti, devizni racun sa nekim iznosom deviza), nesto iz cega bi banka na lak i jednostavna nacin mogla da se naplati. Primer za to je moj kum koji u Londonu ima kartica kolko hoces i to kreditnih sa mogucnoscu trosenja para do 45.000 eura. On je to stekao vrlo prosto jer zadnjih 20 godina ima tamo racun, nikada nije prevario banku i oni su stekli u njega poverenje (jedostavno i prosto i efikasno, tako se radi u nrmalnom svetu)
2.Na zalost nasu i tranzicije u kojoj se nalazimo banke odobravaju razne kredite po raznim osnovama, onaj najgori jeste koriscenje platnih kartica i takozvanih dozvoljenih minusa. To je najveca pljacka koju su mogli da izmisle ovom sirotom narodu koji je zeljan svega, ima demokratiju, ima robe kolko hoces, ima svega ali nema para da to kupi. To bi trebalo ustvari da je debitna kartica, a to znaci da koliko imas na racunu toliko mozes da potrosis para. Za razliku od ovoh debitnih postoje i kreditne kartice koje predstavljaju pravi nacin, znaci banka ti daje kreditni iznos koji mozes da koristis iako nemas na racunu para, ali si obavezan da u odredjenom trenutku vratis taj iznos.
Da ne spominjem neke druge kredite kao sto su stambeni, hipotekarni i ostali krediti ya privredu i slicno.
E sad uglavnom najveci broj ljudi koristi ovu debitnu karticu (im ih mali milion) a ja sam svoju kod Societe General banke otkazao jer su lopovi i to sam im dokazao a onda su mi se izvinjavali i molili me da ne sirim pricu. Znaci banka kad daje dozvoljeni minus ona zna da ti nemas dovoljno para ali ti zato naplacuje taj dozvoljeni minus sa jako velikom kamatom. Na zalost ni guverner nije uspeo da spreci tu pojavu a sto bi je i sprecio.
Sto se tice debitnih kartica jedina garancija (uslovno garancija) jeste da si u radnom odnosu. Jer onda imas primanja i izvesno je da banka to moze da naplati.
Uh moram da skratim, vraticu se sa pisanjem kad se otvori ova prica ako to nekog interesuje jos
|