Evo konacno da se resim da napisem neki esej u ovoj sekciji...
Sto se tice same tehnike pevanja, postoje tri glavna domena za kontrolu - dijafragma, grlo i usta... Svaki od ovih delova proizvodi drugaciji zvuk (recimo za vibrato), osnovna kontrola se radi plucima (dijafragmom), jer se na taj nacin kontrolise sam protok vazduha, pa je mnogo lakse kontrolisati visinu tona i vecu amplitudu vibrata. U grlu se taj zvuk dopunjuje jos nekim finesama, da bi se na kraju ustima dodali jos neki elementi. Znaci najvise se koriste pluca, pa grlo, pa tek na kraju sama usta. Za izvodjenje vibrata vilicom kakav se izvodi plucima, coveku bi verovatno trebala vilica nilskog konja...
Sto se tice same kontrole pluca, imam tu srecu da koristim pun kapacitet pluca godinama (zato mi je puls nesto usporeniji od prosecnog), tako da mogu da kontrolisem da li disem samo gornjim ili koristim i donji deo. Deca dok su mala koriste pun kapacitet, da bi kasnije koristili samo gornji deo, zbog smanjene fizicke aktivnosti ili cega vec. Sportisti takodje, recimo plivaci ili vaterpolisti, koriste pun kapacitet pluca.
Quote:
Originally Posted by Anita
Samo da naglasim da pravilno disanje za pjevanje niti niti isključivo iz trbuha, znači ne?to malo ide i u pluća... pola/pola... ali se ne smije podići prsni ko?.. isto kao ?to se ne smije napuhnuti trbuh... već samo trbu?ni mi?ići.
|
Problem nastaje kad se diferencira gornji i donji deo u centru za kontrolisanje, tako da centar vidi to kao dva slabo sinhronizovana dela istog organa, umesto kao celinu. Znaci nema tu kontrole koliko ce se koristiti donji a koliko gornji deo pluca, vec je cilj sinhronizovati ta dva dela da rade kao jedan, sto bi u principu bilo i normalno s obzirom da je jedan organ u pitanju. Napravicu malu analogiju sa bilakularnim vidom. Bilakularni vid podrazumeva koriscenje i kontrolu oba oka istovremeno (zato vecina ljudi ne moze da gleda sa svakim okom posebno, ne postoje dva centra za vid iako postoje dva oka). Ja jedno vreme nisam imao bilakularni vid, pa sam mogao da pomeram oci nezavisno, medjutim iako vecini to izgleda zabavno i kao prednost, to je zapravo mana, jer se time ne dobija pravilna trodimenzionalna slika koja se dobija zahvaljujuci sinhronizaciji oba oka, pa sam ja morao da radim vezbe kako bih to razvio...
Ja umesto klasicnih vezbi koje postoje, savetujem plivanje i vezbanje sto duzeg zadrzavanja vazduha, jer se na taj nacin prirodno stvara svest o normalnom koriscenju pluca, a ne matematickom...
Quote:
Originally Posted by korenjak
kasnije kad se savlada osnova moze se koristiti i to ponekad iz pluca malo za finese....
|
Da, najbolje je imati kontrolu oba dela zasebno i kompletnih pluca, tako da kad se dobro uvezba koriscenje i to postane podsvesno, mogu da se rade razlicite kombinacije kako bi se dobio zeljeni zvuk...
Za samu kontrolu vibrata iz pluca, nama su na horu ranije govorili da stavimo ruku na stomak i na taj nacin osetimo kretanje radi lakse kontrole. Ja mislim da je ovo pogresna metoda, jer se ljudi naviknu na to i posle im je stalno potrebno (isti slucaj sa metronomom), mnogo bolje je razviti osecaj u samom stomaku za ovako nesto, jer je kontrola daleko bolja...