Thread: Arc?!?
View Single Post
Old 05-11-2007, 02:12 PM   #22
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Default Re: Arc?!?

Problem sa odgovorima na forumu je sto kad se nesto napise to moze da "zvuci" drugacije nego kad bi se culo kako je to izgovoreno. Ako kazem da neko nema pojma o cemu govori, to znaci samo da covek nema ni osnovna znanja vezana za tu oblast, i nista vise o covekovim drugim znanjima, sposobnostima, inteligenciji. Znaci, nema vredjanja.

Quote:
Originally Posted by Covek-durdubak View Post
ako ima dosta "self-shuma" kako ce da snimi one tihe delove reverba...
Ovo pokazuje da nemas pojma o cemu se ovde radi.

Quote:
ne zvuci mi logicno.
Zato sto nemas osnovno znanje kako se vrsi merenje, a logika ne moze da zameni znaje.

Quote:
Ja sam shvatio da ti mikrofoni imaju izvanredne performanse (linearnost, shum itd) ali to je vec moja pretpostavka i nisu cinjenice,
Cesta pojava na ovom forumu - da ljudi sa predpostavkam polemisu sa ljudima koji navode cinjenice, sto dovodi do toga da ljudi koji znaju o cemu govore, cesto, odustaju od dalje (prazne i bespotrebne) rasprave, pa oni koji bi zeleli nesto i da nauce, ostanu uskraceni za verodostojnu informaciju.

Quote:
se vise razume u merne mikrofone pa nek kaze da ja ne bi nagadjao
Koliko puta treba da ti se kaze, da bi prihvatio? Evo moj posladnji pokusaj.
Merni mikrofoni ne sluze za snimanje muzike, i reverba. Merenje zvucnika / prostorije se vrsi tako sto se pustaju test signali, najcesce Pink Noise (random sum) koji sadrzi sve frekvencije (i imaju podjednak intenzitet), pa se onda meri intenzitet tih frekvencija u prostoriji i belezi se odstupanje / vrsi se korekcija tako da u prostoriji, takodje, sve frekvencije imaju podjednak intenzitet. Taj sum (i drugi test signali) se pustaju poprilicno glasno (nekad toliko glasno da bi izazvali rezonovanje prostorije), tako da u prostoriji bude prosto neprijatno od buke. Pod takvim uslovima svaki sum samog mikrofona je apsolutno zanemarljiv, posto je bar 80 db ispod nivoa Pink Noise-a koji se pusta. U sistemima gde se merni mikrofon isporucuje uz analajzer, cak ni idealno linearna frekventna karakteristika mikrofona nije neophodna, posto analajzer "zna" odstupanja mikrofona i kompenzuje ih, tako da se na kraju opet dobije ispravan rezultat. Naravno sto su precizniji i mikrofon i analajzer to bolje, ali sum sa tim nema veze.

RM

P.S. Dovoljan je jedan mikrofon, zato sto je moguce ponavljati merenja na raznim mestima u prostoriji, pa korekcije vrsiti ili na osnovu rezultata sa jednog mesta (pozicije za miksanje) i zanemariti sto mozda lose zvuci na drugom (manje kriticnim mestima), ili na osnovu merenja sa vise mesta napraviti neki kompromis da nigde ne bude "idealno", ali da istovremeno nigde ne bude ni katastrofalno.

Last edited by RetroMan; 05-11-2007 at 02:58 PM.
RetroMan is offline   Reply With Quote