Quote:
Originally Posted by akordeonista
..... Koliko ja razumem, nekvalitetno pojacalo ce izobliciti ton pri jacoj "pobudi" bilo da je ona dosla sa kanala ili sa mastera.
Boggy, gresim li?
|
Prvo da te vratim na stvar koju pokusavas da preskocis...
Stvari tu nisu nikako ni "crne" niti "bele"... nego nesto izmedju...
Ono o cemu konkretno govorimo je
karakter tih izoblicenja, odnosno frekventna karakteristika izoblicenja, ne mislim na frekventnu karakteristiku "korisnog" signala pojacavaca, koju cesto imate priliku da gledate, nego na onu "drugu", koju najcesce ne objavljuju....
Znaci.. "ima" odnosno "nema" izoblicenja nije poenta... izoblicenja, nekih, UVEK ima... u ovom slucaju je bitno kakvih... i kakav je njihov spektar.
Takodje, pojava o kojoj pricamo.. vecina vas nece doziveti kao izoblicenja, nego kao promenu karaktera zvuka.... "otvaranje" zvuka, na primer...
Quote:
Originally Posted by akordeonista
To je ono sto me upravo i interesuje, da li master klizac u odnosu na kanalni menja ton? Ja mislim da ne menja!
|
Menja svaki "regler" i onaj na masteru i onaj na svakom kanalu ponaosob, ali cesto na sebi potpuno specifican nacin... zavisi od miksera do miksera.... naravno ako govorimo o ovakvim "sitnim" detaljima.. a ne o tehnicki ispravnom ili neispravnom signalu...
Sto je manji uticaj reglera i/ili sto je uticaj "kultivisaniji".. time je mikser skuplji, obicno... je tako...
EDIT:
A nisam ni spomenuo ... iako je apsolutno istinita pojava,.. da se reglerima i te kako utice i na frekventnu karakteristiku signala ... ovaj put ne izoblicenja tog signala nego signala u osnovi... jako je mali broj sprava koje imaju tako konstruisan sklop oko reglera da nemaju preterani uticaj na signal i sve ostale njegove karakteristike, prilikom pomeranja reglera... i po pravilu su papreno skupe!
pozdrav
bogi