View Single Post
Old 30-10-2007, 12:18 PM   #11
akordeonista
Senior Member

Default Re: Snaga na 'live" svirci?

Upravo zbog prakticnosti na svirkama i govorim da je lakse dodavati i oduzimati snagu na masteru. Evo iz pocetka da pojasnim situaciju:
Gain je, kao sto je rekao Gyr_ikaruga, na?timan tako da se postigne optimalna glasnoća na tom kanalu, i onda sa master faderom određuje sveukupna glasnoća signala. Tako je radio i moj kolega, radim i ja a tako radi i vecina ljudi na svirkama (bar koliko ja znam). Dakle, Gain potenciometar nije diran u toku svirke! Govorimo samo o klizacima na kanalu i na masteru, dakle, Volume Level-u.
Promena tona u zavisnosti od snage moze biti, to ne sporim, ali da citiram Boggy-ja: "Prvo, svaki pojacavac menja karakter zvuka u zavisnosti od toga koliku mu pobudu posaljete na ulaz... sto je pojacavac nekvalitetniji, ta pojava je uocljivija, ne moze se imati univerzalno pravilo, jer se pojacavaci od modela do modela mogu razlikovati po kvalitetu i konstrukciji.
Uzrok ovih promena su, u velikoj meri, nelinearna izoblicenja, koja, dok se jasno ne cuju kao izoblicenja, degradiraju neutralnost i transparentnost pojacavaca.... Tako da "otvaranje" zvuka moze vrrrlo lako biti posledica povecane kolicine visih harmonika za zvukove iznad 1kHz... otprilike...". Koliko ja razumem, nekvalitetno pojacalo ce izobliciti ton pri jacoj "pobudi" bilo da je ona dosla sa kanala ili sa mastera.
Boggy, gresim li?
To je ono sto me upravo i interesuje, da li master klizac u odnosu na kanalni menja ton? Ja mislim da ne menja!
akordeonista is offline   Reply With Quote