View Single Post
Old 29-10-2007, 10:02 PM   #1
akordeonista
Senior Member

Default Snaga na 'live" svirci?

Nedavno sam svirao sa jednim bendom i vodio razgovor sa kolegom iz istog u vezi pojacavanja mixete na svirci. Naime, on svoj aktivni mixer (Yamaha EMX5000 20-tokanalni) odmah na pocetku svirke pojaca na glavnom regleru (St Out) do nule (ako se krece negde od -50). To je na pocetku svirke prejako, medjutim on ne smanjuje glavni potenciometar vec smanjuje sve clanove benda po kanalu a kasnije ih isto tako pojacava. Da li je ovo dobar postupak i zasto?
Kada sam ga pitao zasto tako radi umesto da smanji glavnu snagu mixera on je rekao da mixeta mora da bude "otvorena" zbog tona a smanjivanje po kanalu ne menja stvar.
Koliko ja znam Gain po kanalu sluzi da pojaca ili smanji ulazni signal a klizaci Volumena za pojacavanje/smanjivanje po kanalu ili generalno. Po tome ne bi trebalo da bude razlike u tonu ako je Master Volume=0 a na kanalu Volume=-10 u odnosu na Master Volume=-10 a kanal Volume=0, ista snaga izlazi iz mixete i u jednom i u drugom slucaju zar ne? Ako mi zvuk "ugusimo" po kanalu, sta dobijamo time sto smo ga generalno "otvorili"?
Mozda gresim ili nesto propustam ali meni se postupak mog kolege cini prekomplikovan i nepotreban. Sta vi mislite o tome i kako vi podesavate snagu kad odete na svirku?
akordeonista is offline   Reply With Quote