View Single Post
Old 26-10-2007, 09:44 AM   #13
Don Solaris
Pro Member

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Pozdrav, i čestitke na dubokom poznavanju i analitici!!!
XV-5080.... nikad prežaljena ljubav. Prodao sam ga samo zato što sam se prepao da će mu softwerski synthovi strušiti cjenu. A ja panično bježim od gubitaka novaca. Zanimljivo je kako su maknuli AKAI import na Fantomu. XV-5080 radi bez greške sa AKAI cd-ovima.

Dinamički raspon od XV-5080 je naprosto nevjerovatan! Filter je izrazito teško dovesti u nelinearno područje da počne onako ružno krčati (digitalna distortija, nimalo prijatna u odnosu na analognu). Nasuprot tome, kada na JD-990 napraviš isti takav rezonantni pad, dešava se jedna jako ružna pojava distrorzije koja izluđuje do besvjesti. Čim povisiš rezonancu na JD preko 50, ta pojava se dešava i totalno pokvari pad koji bi trebao biti "mekan". Isti počne krčati i možeš ga bacit u smeće...

Na XV-5080 čak i da ti se desi takva distorzija, imaš dodatnu zaštitu koja se zove WG gain, a to je podešenje jakosti signala prije ulaska u filter. Nikad neću prežaliti što to nisu stavili na JD. Analizom sirovog signala ustanovio sam da je JD permanento podešen na ekvivalent od gain: +6 na XV-5080. No zanimljivo je kako XV-5080 neće ni pri +6 dB zakrčati, jer kako sam rekao, filter mu ima neusporedivo veči dinamički raspon. A čak i da počne, hvala bogu možeš ga spustit sa tih +6dB na 0 dB, pa ako treba i na -6 dB!

Cutoff pozicije filtera i količine rezonancije na XV i JD su identične. Vidi sliku iznad (klasičan sweep pad kojem filter ide gore dole). Jedina razlika je u high endu na samom vrhu spektra, gdje JD odjednom zablješti i dobije taj jedan potpuno analogan zvuk. Nevjerovatno nešto. Da nema te razlike, ja bih odavno prodao JD-990, jer se svi njegovi waveformovi nalaze u XV-5080 i to pri originalnih 44.1kHz. I potpuno su identični! Vidi sliku ispod:

Također kompletan Effects Block A sa JD-990 je ubačen u XV-5080. A ovaj novi Rolandov RSS procesor je daleko superiorniji od Effects Blocka B na JD-990. Sve je to cool, ali postoji jedna bitna razlika, kako sam spomenuo, filter pri samom high-endu. Pogledaj na slici ispod kako filter od JD-990 pri samom vrhu odjednom ode daleko više u frekvenciji, i to sa puno više energije. JD-990 ljevo, XV-5080 desno.

Vezano za sampling rate waveformova na XV-5080 (a svakakvih priča sam se naslušao po forumima), [ovdje] se nalazi slika koju sam napravio na spektralnom analizatoru gdje se vidi prikaz white noisea od JD-990 i XV-5080. Sam pogled na nju dokazuje da su waveformovi sa JD-a prebačeni na XV-5080 jer sadrže potpuno isti spektralni "potpis". Također se vidi da oba uređaja imaju 44.1kHz engine i da su oba samplea 44.1 kHz (nema upsamplinga, jer bi se vidjeli tragovi interpolacije).

Također sam pronašao još jednu zanimljivu stvar, a to je da su neki waveformovi u XV-5080 kompresirani! Koliko god to ludo zvučalo. Radi se o nećem sličnom mp3 kompresiji. To se može vidjeti na ovoj slici. Na frekvenciji od oko 15 kHz ćeš na sampleu koji je u XV-5080 pronači "rupu", karkterističnu za destruktivni tip kompresije.

Nevezano za XV, slika također pokazuje kako JD-990 ima neke sampleove koji nisu original 44.1kHz nego su resamplirani na 44.1k. To se može vidjeti preko tragova interpolacije (efekat zrcala). Razlog za te samplove, da su nešto nižih frekvencija, jest to što su neki od njih bili prebačeni sa JV-80 na JD-990 kako bi JD mogao učitavati JV-80/90 patcheve.

Mogu ti još puno toga ispričati o ovim uređajima, ali .... nekom drugom prilikom.

Last edited by Don Solaris; 26-10-2007 at 09:52 AM.
Don Solaris is offline   Reply With Quote