Re: John Bonham zvuk bubnja
Ima, čini mi se, još par stvari koje će ti pomoći.
"Modern Drummer", Collectors' Edition: "The Drum Gods", 2007, str. 76, prevodim:
Jack Irons: "Bonzov je svuk svakako bio 'velik', ali ne 'velik' u onom sub-soničnom smislu današnjih (modernih) pesama - bio je eksplozivan i pun attacka, a u miksu nije čišćen od harmonika. A taj veličanstveni ton je samo isticao njegovu tehniku (Bonzo je bio soul bubnjar, groover, swinger)."
Eddie Kramer: "Bonzo je po zanimanju bio zidar, i OtKiDaO je te jadne bubnjeve. Međutim je, u istoj pesmi, umeo da bude i vrlo delikatan."
Detalji o bubnju: "Koristio je Ludwig Speed King pedalu, sa drvenom maljicom."
Eddie Kramer, o "hvatanju" Bonzovog zvuka: "Njegov ste zvuk mogli da snimite na dva načina: Jedan je close-miking. Drugi je podrazumevao hvatanje zvuka prostorije, pomoću udaljenijih mikrofona. Na primer, pesma 'D'yer Mak'er' je snimljena sa tri mikrofona, a mikrofoni su bili u sobi, ne na bubnjevima, pažljivo postavljeni prilično daleko (ali neću vam odati tajnu gde). Iako je Bonzo bio najglasniji bubnjar kojeg sam ikada snimao, zvuk mu je bio tako 'potpun' da mu za tu pesmu nije bio potreban tretman finijim tehnikama 'close - mikinga': on je prosto bio sposoban da celu sobu ispuni zvukom."
Kramer izričito tvrdi da mu Bonzova legendarna glasnoća nije smetala u studiju: "Ne, to je zapravo poboljšavalo snimke... Bonzo je štimovao bateriju onako kako mu je odgovaralo (za taj specifični prostor). Obično je prednja koža njegovog bas-bubnja bila toliko nategnuta da je bilo dovoljno da je lako dodirnete i da odzvanja kao luda. A zamislite kako je tek odzvanjala kada bi 'zakucao' bas-bubanj tom drvenom maljicom... Bonzo je bio zidar, i imao je stvarno tešku nogu. Pedalu je 'zakucavao' stravično jako - baš ta tehnika je, po meni, srž umetnosti bubnjanja."
(Jesu li sada neke stvari jasnije?)
"The artist looked at the producer/ The producer sat back/ He said, 'What we have got here/ Is a perfect track/ But we don't have a vocal/ And we don't have a song/ If we could get these things accomplished/ Nothin' else could go wrong'."
|