Pozrav Ediju u susjednom gradu!

Bas me zivo zanima koji bend ces to snimati? I zanima me da nije to DJ Marinov bubanj? Zanima me jer namjeravam s tim (takvim) bubnjem snimati jedan bend u februaru, pa bih volio skoknuti do tebe kada se budu radili probne snimke. Mikrofone ti posudim bez beda u razdoblju od (morati cu to provjeriti s barba Tonetom) 1.11 do 1.12 i od bozica do kraja prvog mjeseca, kako sada stvari stoje.
Sto se tice samog zvuka bubnja, to da zvuci kao Bonzo je veliki problem. Taj bubanj je sniman sedamdesetih, sa velikim budgetom i tadasnjom opremom. Postoje dvije stvari koje nikako neces moci nabaviti. Prva je magnetofon, bez kojeg nema sanse dobiti taj zvuk. Druga je prostor.
Za album Houses Of The Holly Mick Jagger je Zeppelinima ustupio svoj dvorac, a bubanj je sniman u najvecoj prostoriji, naravno sa room micovima na drugom kraju prostorije. Nedavno sam snimao bubanj u velikom prostoru, tocnije u hodniku od Rojca koji je dugacak cca 80 metara, sirok oko 3 m i visok 4 m. Zanimljivi rezultati, prilicno lijep prirodni reverb, ljepsi od bilo kojeg lexicona, ali dosta van kontrole. Iduci experiment cu raditi tako da monitore stavim u hodnik i snimam zvuk sa njih, tako da stvari budu vise pod kontrolom. Inace, snimani bubanj je bas bio jedan stari Ludvig.
Iduci problem je stim bubnja i vrsta koza... Bonzo je imao specificni stim i dosta truda je potrebno za dobiti nesto slicno. Nadalje, sto se mikrofona tice, Bonzo je za studio koristio citavu hrpu RE 20 mikrofona, za bas bubanj, overheadove i roomove. Jedna od caka takvog zvuka i je koristenje vrhunskih dinamickih mikrofona za overe. Ima tu jos puno caka koje nikada necemo saznati.
Kao primjer navodim proslogodisnje gostovanje Johna Spencera sa svojim rockabilly projektom na Radio Puli. Na moje sveopce iznenadjenje njihov tonac je ozvucio bubanj tako da je, osim normalno ozvucenog bas bubnja stavio jedan SM 57 na oko metar od floor toma, drugi SM 57 na oko metar od dobosa i to je bio taj rockabilly zvuk! Nikakvih drugih mikrofona na bubnju nije bilo!
Javi se za kafe kada naletis na jug, pa mozemo skupa sa Tonetom malo razglabati kako to najbolje izvesti

)