Thread: refren
View Single Post
Old 18-10-2007, 04:40 AM   #4
oliver10
Banned

Default Re: refren

Nemanja komponujem preko 15 godina i slazem se s kolegama da pesma moze da se uradi na drugaciji nacin da bi se dobili dobri rezultati pri aranziranju refrena.
Ja bih ti ipak preporucio da o refrenu prvo razmisljas kompozitorski.Znaci kao sto je Anita rekla pesme imaju dva(logicno)ulaska u refren.
Prvi kad ulazis u refren pocetnim akordom strofe i drugi naravno kada to radis nekim drugim.
Razmisljaj ovako u prvom slucaju:
Da bi refren "pukao" imas dva nacina.
1.Izmedju strofe i refrena ubaci predrefren gde bi ti se melodija spustala u odnosu na melodiju strofe tako da kad u refren udjes pocetnim akordom strofe imas dovoljan prostor za melodiju refrena a da nemoras da ga dizes tonalno(nadam se da sam se dobro izrazio)u odnosu na strofu.
2.U slucaju da ne postoji predrefren,da bi se refren razlikovao od strofe i "pucao"primoran si da melodija bude za oktavu visa od strofe.

U drugom slucaju praksa je ulazak iz molske strofe u durski refren(recimo strofa iz A-mola refren ide u C dur)
Tu ti je posao olaksan jer ce ti se tako refren mnogo lakse "odlepiti" od strofe.

S obzirom da nemam nikakvu muzicku skolu izvinjavam se ako sam nesto obajsnjavao isuvise "nepismeno",ali za dobru pesmu je potreban samo talenat,kreativnost i praksa.Pravila ces sam usput shvatiti.
Nadam se da sam bar malo pomogao.

Last edited by oliver10; 18-10-2007 at 04:43 AM.
oliver10 is offline   Reply With Quote