Thread: Preamp retube?!
View Single Post
Old 05-10-2007, 06:35 PM   #1
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Post Preamp retube?!

Razmisljao sam da promenim lampu na preampu, pa sam i pored onoga sto sam znao jos malo trazio po netu...
Trenutno je unutra 12AU7A to jest ECC82EH electro-harmonix,a nosim se mislju da je zamenim sa 12AX7 odnosno ECC83 kako joj je Evropska oznaka, najverovatnije nekom od Telefunken cevi, ali pored toga sto je zamena cesta u obrnutom slucaju i ne postoji skoro nigde ovako kako ja hocu postoji dilema da li je Telefunken pravi izbor s obzirom na to da se pojedini profesionalcni nikako ne slazu da postoje te i tolike razlike u brandovima o kojima se toliko prica i ne samo kad su lampe u pitanju! Primera radi EI radi odlicne cevi po mnogima u svetu, a definitivno su to Philips ekvivalenti i jos gomila takvih primera!

Da budem konkretan, jedina razlika izmedju ovih lampi je gain factor koji je za 12AU7 19, a za 12AX7 100,sto znaci da ce ova koju ja zelim da uzmem poprilicno jaca i po svoj prilici ce imati veci headroom i dace vise ulazne snage! Mada je jedina logicna zamena za moju lampu 12AV7 za koju je gain factor 41 i prva je sledeca u nizu pre 12AY7 sa 45, 12AT7 sa 60 i tako dalje...
U kontaktu sam sa drugarom iz USA koji mi kaze da cu bez problema moci da stavim 12AX7 i da ce rezultati biti odlicni, pa me interesuju vasa iskustva i misljenja povodom ovoga...

Last edited by kravadinka; 05-10-2007 at 06:46 PM.
kravadinka is offline   Reply With Quote