View Single Post
Old 29-09-2007, 01:24 AM   #72
slowstar
Pro Member

Default Re: ?ta je apsolutni sluhista?

Ljudi, kao mator i iskusan, moram da kazem (napisem) da je po mom misljenju Tom u pravu (najblize istini) Kako i sam posedujem neku od vrsta "apsolutnog sluha" pre svega moram da vam kazem da to i nije neka velika prednost.
Moj pokojni prijatelj je imao takav sluh, da kada ispustis plasticnu pepeljaru na tepih ili tapison, on kaze F#, ali nisko - sto ja nisam cuo, ali kada sam mu za opkladu "skinuo" Imperial march iz "zvezdanih ratova" razrogacio se i priznao da on, i pored "apsolutnog sluha" NIKADA to ne bi mogao da izvede (iako je bio profi muzicar).
Licno poznajem violinistu, koji debelo razlikuje stim od 440 i 442, i to u 100% slucajeva bez izuzetka, ali zato ne moze da "skine" ni deciju pesmicu, sto znaci da su to dve potpuno razlicite stvari. Licno sam se uverio da naprimer Mirko Souc (poznati, dobar pijanista iz "stare garde") ne moze da svira na transponovanom elektricnom klaviru, jer mu naprimer - strasno smeta sto svira G notu a cuje sa Ab.
Sto se same frekvencije tice, kao sto je Tom dobro primetio, UOPSTE NEMA VEZE da li je stim 440, 442, ili 448, radi se o istom "tonu" za onoga ko ga cuje,
a da li je nizak ili visok, ja licno nisam u stanju i pored "apsolutnog sluha" da kazem bez reference, ali znam da naprimer nije F#, nego F...
Toliko, mislim da pojava jos uvek nije proucena potpuno...
Poz.
P.S. sto se tice stimovanja orkestra, oboa je tu iz cisto tradicionalnih razloga, jos iz Hendlovog perioda, kada je u sastavima tadasnjih koncertnih orkestara, bilo od 4 oboe pa navise, a on ih je posebno voleo, i cesto pisao "unise" sa violinama ili violama, sto je tadasnje svirace sa onakvim oboama (pre Bemovog sistema klapni) dovodilo do izbezumljenja...
P.S. 2 - Instrument sa NAJMANJE alikvotnih tonova u simfo orkestru nije oboa, nego flauta, ciji je fundamentalni ton najblizi sinusnom tonu, za koji (nadam se) svi znamo da NEMA alikvotne tonove, ukoliko je 'cist' sinus...

Last edited by slowstar; 29-09-2007 at 01:27 AM.
slowstar is offline   Reply With Quote