Re: ?ta je apsolutni sluhista?
Hoce,otpjevace A odnosno neku frekvenciju iz opsega A(dal 440 ,dal 442 ne znam koji mu je frekventni opseg,sve je to A) upravo zato jer covjek nije masina a A ima svoj raspon u kome se moze zvati A.Ako mu kazes on ce otpjevati i bilo koji drugi ton.Da li ce on biti superprecizan ili ne zavisi i od njegove kontrole glasa,koncentracije,spoljnog ometanja,svaceg neceg...
Neko moze da cuje cetvrtinu,osminu tona(sve u okviru npr.A).Razlike su individualne.
Zato se i violinisti i kada imaju apsolutni sluh pred koncert stimuju uz klavir ili obou.Upravo zbog tog "ljudskog faktora".
U svakom slucaju ce otpjevati u okviru zadatog tona.
Mislim da bi ovo bio zakljucak:
Ton ima frekventni opseg unutar kojeg ima svoju karakteristicnu boju.Ako A ode na npr.470kHz(zaista ne znam te brojke,mozda i lupam) on polagano postaje Ais a ako ode na 415(takodje lupam) poprima "karakter" tona As.Tonovi se kroz svoj frekventni opseg lagano pretapaju jedan u drugi bas kao kad pravis lagani glisando(slide) na gitari.Mislim da bi trebao da zaboravis na referentni ton.Mozda te to zbunjuje.Nema referentnog tona sem u konvencionalnom "davanju stima".Konvencije se nauce.
Ponovicu:A nije referentni ton vec ton sa najmanje alikvota tj.najcistijom intonacijom.Samim tim je pogodan za davanje iste u orkestru ili solistima itd. Zbog toga je postao "referentan".
Danas se bas izblebetah...
Izvin`te na davljenju...