View Single Post
Old 28-09-2007, 07:01 PM   #4
tom
Senior Member

tom's Avatar

Default Re: ?ta je apsolutni sluhista?

Quote:
oku?aću preformulisati pitanje. Djetetu, koje se rodilo sa predizpozicijama da ima perfect pitch, sviramo hromatsku skalu (svih 12 polustepena) i to tako da mu prvo odsviramo skalu u kojoj ton A ima frekvenciju 440 Hz, a zatim mu odsviramo hromatsku skalu u kojoj ton A ima frekvenciju 445 Hz (svi ostali polustepeni su dobijeni u skladu sa referencom 445).

?ta će dijete ocijeniti kao prijatnije za uho?

To ne znam.Mislim da pojam prijatno ili neprijatno tu ne igra ulogu.U svakom slucaju ce cuti blago povisenu hromatsku skalu ali u granicama standardne.

Quote:
Ili ako ljudi sa perfect pitchom do?ivljavaju sve tonove sa hromatske skale kao posebne informacije u mozgu, slično kao boje, kako su odabrali ba? ''tih'' 12 polustepena (recimo sa referencom 440) i njih zapamtili a ne neke druge koji ravnopravno konkuri?u da budu do?ivljeni kao ''prijatni''?
Da li su kroz iskustvo, intuitivno ili slu?ajući muziku kojom su bili okru?eni odabrali ba? tih 12 zvukova (tonova) kao referentne?
Nisu bas njih(na 440) odabrali.Vec sam napisao da se frekvencija kamertona(A1)kroz istoriju mijenjala i danas postala standard kakav jeste sa tendencijom rasta.Odnosno,nekad se pod A ustvari podrazumijevalo zvucno As(415kHz).

Ljudi koji se bave "starom" muzikom svoje instrumente ni ne stimaju na 440 vec u zavisnosti od perioda da bi bili sto vjerniji originalnoj izvodjackoj praksi.Tokom istorije se tezilo ka sto briljantnijem(visem) zvuku i kamerton je postepeno podizan.Kazem ti da danas vec ide i na 442.

Uostalom,ovo je dosta iscrpan clanak buduci da je tema pomalo i presiroka:

http://en.wikipedia.org/wiki/Concert..._Western_music