pozdrav
dakle, ovo moj prvi post, iako već du?e vrijeme pratim forum. zavr?io sam sae u ljubljani prije nekih mjesec dana, iako jo? uvijek čekam diplomu jer im to ?alju iz amsterdama. prvih godinu dana sam bio na sae u milanu, al je to zbog podosta faktora malo problematično postalo pa sam sa vratio u zagreb i prebacio u ljubljanu. ?kola je skupa za ovda?nje uvjete, ali s obzirom da je to privatna ?kola i sve, nije zapravo ni toliko skupo (evo recimo, prijatelj je poku?ao upisati privatni novinarski fakultet u zagrebu gdje je godina 30 000 kuna). a i ta cijena o kojoj se priča zapravo malo vi?e ispadne, mislim da je na kraju 7 i ne?to tisuća eura kad se pdv doda na osnovnu cifru.
sad, tamo se mo?e stvarno dosta toga naučiti, ali se stvarno oko toga treba truditi (faks kao faks po meni nije uopće te?ak) i izvlačiti ?to vi?e iz profesora i na predavanjima i poslje njih

odnos učenik-profesor nisam ba? nigdje drugdje vidio, sa svima si na "ti" i svi su vrlo pristupačni. na predavanjima i nema ba? previ?e nepotrebnog materijala (izuzev prva tri mjeseca na koje se dosta ljudi ?ali, ali ja to nisam ni pro?ao jer je to razdoblje u italiji malo drugačije izorganizirano), ali i fali dosta stvari - zato se i treba izvlačit ?to vi?e iz profesora i van predavanja, jednostavno jer ne mogu ni biti toliko sveobuhvatni na predavanjima. oprema je, rekao bih, pogođena za ovo podeblje (dva control rooma sa zajedničkim live room-om, pro tools hd i control 24 u jednom, mackie d8b i nuendo u drugom, nekoliko imac workstationa i neka dva behringer miksera sa ne?to outboarda), i, pogotovo ako se ?ivi u ljubljani, mo?e se puno vremena na toj opremi provest.
meni je jako drago ?to sam oti?ao na sae jer mislim da mi je stvarno jako koristilo, ali mislim da ne bi bilo kome. i to je poanta, ima dosta ljudi (u italiji jo? vi?e) koji nisu ama ba? ni?ta dobili od faksa (dosta ih i ne prođe) jer nisu ba? zagrizli za to kako treba, nije ih valjda ni previ?e to zanimalo

faks nije te?ak, stvarno sam malo trebao učiti, ali nije to ba? ni čudno jer ne do?ivljavam ovo nekom ?treberskom profesijom

sad, koliko novih poslovnih mogućnosti pru?a trebam jo? vidjeti, ali po onome ?to sa do sada iskusio, ipak ne?to znači (između ostalog, hrt je dovodio sae predavače za edukaciju svojih zaposlenika - iz nekog razloga (mislim da su bili neki zakonski propisi) su morali imati osoblje sa diplomom struke u kojoj rade).
dakle ne postoji ba? neki univerzalan odgovor iz mojeg viđenja, nekima će biti od velike koristi a nekima ne, potpuno je individualna stvar ?to se mene tiče.