Re: pitam se pitam dal na sae da skitam
Pozdrav svima
Retko se aktivno prikljucujem na forum,ali ponekad osetim potrebu da nesto i ja kazem.
Za pocetak totalno se ne slazem sa burek pripravnickim stazom,iz vise razloga:
1. U roku od 5 minuta svaki profesionalac vidi da li pripravnik uopste zasluzuje sansu za posao(bilo koji pa i studijski).Nikada mi nije trebalo vise vremena za 95% procenu nekoga u profesionalnom pogledu.Ne kazem da ne gresim nego da mi vec instikt i necije ponasanje,pogled,prica govori da li je on zaista to sto misli da jeste.
2.Drzati nekoga postrani mesec,dva tri da opsluzuje kafe,cisti usisava i zeljno gleda sa strane je isto kao mahanje koskom ispred nosa nekom kucovu.Rezultat je isti prvo ce misliti da je igra,a onda ce da te ujede.Svakoga ponizava da bude po strani i po meni ako neko ne izdrzi takav tretman recimo tri meseca u studiju nije odraz njegove nezainteresovanosti ili neozbiljnosti.Vreme je danas poprilicno iskrivljeno i skupo,tri meseca su dragocena da bi bila iskoriscena na balenje ispred miksera.Sve to moze da se dozivi za jedan dan na nekom sajmu.
3. Najbitnija stavka po meni je da ako bih nekoga primio u studio na pripravnicki rad zadnje sto bih uradio je da ga stavim sa strane da kuva kafu.Uz kuvanje kafe se covek najlepse odmori,a i setnja po klopu je dragocena.Pripravnik bi odmah imao direktan pristup svim spravama i svakodnevni zadatak bi mu bio da vrti sve moguce dugmice u studiju do mile volje,a bogami i da pritiska sve prekidace,tako bi on ucio,memorisao i osecao direktan kontakt sa opremom,bio presrecan i uzivao,a ja bih se resio najmanje 90% krckanja i suskanja potova i prekidaca u studiju.
I vuk sit i ovce na broju.
Nakon par dana bi bio pun ushicenja i pitanja sto je obostrano korisno,svi postaju stimulisani i za pitanja i za odgovore.Mnogo sam puta uhvatio sebe da jedva cekam da me neko nesto pita i kroz odgovor uvidim da ja njemu zapravo ne odgovaram nego da ja uzivam u tome sto nesto znam i mogu nekome da kazem.
Sve u svemu ovo je lep posao,muzicki i tehnicki,ali nije najbitniji na svetu i ljudi su uvek bitniji od opreme,oprema se caskom popravi ili baci ali dobar saradnik tesko se nalazi.Svi smo mi nekada pocinjali i na neki nacin negde stigli,bas zato trebamo da menjamo neke stvari,dobro da procenjujemo u startu a onda ljude koje odaberemo da stavimo uporedo sa nama samima.
Skola je u svakom poslu veoma bitna,idi na SAE zbog sebe,bices veoma ponosan kada u nekoj situaciji osetis da znas nesto o cemu se prica.Neces nauciti mnogo,vecina znanja te ceka u praksi,ali zato praksu biraj,to sto si pocetnik je mnogo bolje nego da imas 20 godina staza i trazis angazman.Mladog ozbiljnog coveka zeljnog znanja ce svi brzo prihvatiti,ako on to zaista zeli.
Najvaznije od svega,nikada ne radi nista za dzabe,govorim ti iz iskustva,naplati makar dinar,jer taj dinar je nesto sto nas obavezuje i vezuje i cini profesionalcima.
Izvinjavam se na ovako dugackom postu,u znak izvinjenja se necu aktivno prikljucivati barem mesec dana.
Jos jednom pozdrav svima
Uzivajte u privilegiji posla koji imamo.
Rajko
|