Thread: dithering
View Single Post
Old 19-09-2007, 04:12 PM   #32
Bota
Member

Bota's Avatar

Default Re: dithering

Vidim da me prozivate pa evo da se i ja javim

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Ako je u projektu bitdetph 32bit floatingpoint, sta se onda cuje na D/A konverterima koji su po prirodi 24bitni??
Po logici stvari, ako odmjerak koji je kodovan sa 32 bita dovedeš na 24bitni D/A konvertor, doći će do odbacivanja najnižih 8 bita jer oni ne utiču uopšte na stvaranje analognog signala. Doprinos najlakših osam bita je po nivou ravan šumu kvantizacije 24bitne konverzije. Signal koji bi dobio samo od tih 8 bita (kad bi sve najteže bite postavio na 0) na izlazu iz 24bitnog konvertora ne bi se čuo (čuo bi se kao šum). Da kažem slikovito, tih najnižih osam bita ''propada kroz sito'' pa nemaju uticaj na konačni analogni signal.

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
i ponovo, iz tog ugla, da li bih 24bitnim exportom takvog projekta, dobio rezultat koji sam cuo prilikom rada u 32bitFP projektu?
Vjerovatno bi čuo bolji rezultat ako je u proces eksporta uključen i dithering.

Koliko sam ja shvatio, dithering i služi upravo da promjeni karakter kvantizacionog šuma (koji je periodičan pa unosi nove harmonike tj. izobličenje u rezultujući signal) jer se razlikuje od bijelog šuma koji je uhu najugodniji (ima ravnu frekvencijsku karakteristiku) i koji je je opisan Gausovom (normalnom) raspodjelom. Nakon ditheringa i šum kvantizacije dobija normalnu raspodjelu.

Boggy, ispravi me ako griješim.

Last edited by Bota; 19-09-2007 at 05:25 PM.
Bota is offline   Reply With Quote