Re: Dobijanje trece dimenzije mixa-Dubine?!
eto, postavise ljudi par dobrih i mudrih postova ovde, zakljucak je:
1. Soba i monitori imaju veliko znacenje. Ja sam zapanjen sa razlikom u slusanju u novom prostoru u koji sam se uselio pre 2 meseca:o :o
M2 su propevali kao nikad do sad! Bas udara u stoma, kristalno cisto, stereo i separacja kakvu nisam dosada cuo ni u jednoj od soba (3) u kojima sam bio u zadnjih 8 godina...
Za nekoga ko hoce ozbiljno da se bavi miksanjem (i da zivi od toga) treba...
Sa druge strane, mogu da nabrojim gomile albuma koji su smiksani (a i snimljeni) kuci na NS10 i jeftinom setapu....
Budzeti ni ovde ne dozvoljavaju svima da se trose na top studije!
2. Ovo je zanat koji polako odumire. Nove generacije nisu nikad cule zvuk sa trake, ili zvuk dobrog sviranog i snimljenog bubnaj itd. Odrasli su na samplovima, ITB, mp3 i njima je to normala. Ono sto nisi nikad video i cuo ti ne nedostaje! Uskoro nista vise nece biti vazno...
3. I ovde (na zapadu) ima TONA lose snimljene muzike koja je dobro prosla ili nije prosla uopste. Dovoljno je da neki mladi band snimi album sa dva mikrofona koji zvucio kao k***c ( a ima ih puno!) da taj album ima 2-3 hit pesme i odjednom SVI HOCE TAKAV ZVUK!!!???
4. "Dubina snimka" nista ne pomaze losoj pesmi, lose odabranim zvukovima, losem aranzmanu itd (kao sto su vec naveli mnogi dosada)
5. Tutorijala i video tutorijala ima po webu ko salate...malo Googlaj i naci ces svasta. Ali sve je OD PESME DO PESME!
Mene stalno pitaju jel imam banke sa zvukovima koje ucitam pre nego krenem da radim! nemam! Biram zvuk po zvuk (hi hat, snare itd) prema pesmi. Malo je sporo, ali vredi na kraju....
magicna rec ili savet ne postoji.
Kao mlad sam slusao sve na slusalice i pitao se kako su uradili ovo ili ono i posle pokusavao to da izvedem. Razlika je bila sto tad nije bilo kompjutera za muziku (rane 80-te), nije bilo hiljade plugova, digitalnih reverba itd...
radila je parola - snadji se. Secam se kad smo stavili 808 clap u distortion pedalu i kad mu je dala sustain, kao da si stavio clap u neki dugi gated reverb ! kakvo lozenje je to bilo....
|