Quote:
Originally Posted by oliver10
Arture tvoj post je stigao dok sam odgovarao na prosli.
Ne znam u kom segmentu mog pitanja ili kasnijih replya si video da na respektujem ljude s kojima se dopisujem.Mislim da sam se svakome ponaosob zahvalio i mislim da sam bio izuzetno kulturan.Ako sam se i negde nasalio,zao mi je sto je to neko pregrubo shvatio.
Jos jednom hvala svima.
|
Evo ja nisam in?enjer zvuka po profesiji ali silom prilika moram znati pone?to od toga. Poznajem neke ljude koji su dobri u tome ?to tebe zanima. mo?da se i to računa

Ono ?to ti ja mogu reći je da mislim da miks debelo počinje u aran?manu. Ako ti napravi? takav aran?man da ti se instrumenti gu?e, da su u startu farbe takve da ti je pad predebeo, da ti je baza kick-a i basa na sličnom mestu, lupam, onda onaj koji miksa u stvari mora da prepravlja ono ?to si uradio da bi spasao stvar a od g..ana se ne pravi pita. Razumevanje nekih osnova ?ta će raditi a ?ta ne zvučno u slučaju muzike koju te interesuje da radi? je prvo pa tek onda dolazimo do kreativnih re?enja. Takođe ti si pitao za "Dubinu" (mada ajd to je nezgodan termin) ali da li si ikad razmi?ljao da ne?to ima "dubinu" samo u odnosu na "blizinu", tj da ako je ne?to jako ?ivo, energično, prezentno i onda postoji drugi instrument koji ima malo reverba ili delay-a, dubina je data kontrastom u odnosu na prvi instrument a ne samim reverbom na drugom instrumentu? Sa druge strane ako ima? oba instrumenta u reverbu, do?ivljaj dubine je mnogo manji. Znači razmi?ljaj o tome ?ta se zaista de?ava na snimcima koji ti se dopadaju, jer gomila ljudi pogre?no skapira koji su razlozi za do?ivljaj nečega da je ovakvo ili onakvo. Mnogo toga je u stvari zvučni trik koji stvara određeni utisak u glavi slu?aoca. Bubanj ne mora biti velik jer je zaista napucan nego zato ?to je ne?to ?to ide uz njega malo. Ne?to ne mora biti "?iroko" jer je ?iroko zaista nego zato ?to je sve ostalo mono i u sredini. Ne?to mo?e biti daleko samo zato ?to je ne?to drugo blizu. Bas mo?e biti masivniji ne zato ?to je glasniji ili zato ?to je basovitiji već zato ?to su pojačani vi?i srednji na njemu pa alikvotni tonovi izlaze bolje i automatski je bas prezentniji. Ne?to se bolje čuje ne zato ?to je ne?to specijalno urađeno na zvuku samog instrumenta, već zato ?to je na drugim instrumentima napravljen prostor frekventno pa onda taj instrument izlazi napolje itd itd itd.
Ja ne mogu reći da sam usko stručan za ovo, ali eto mojih 50 cents iz ugla čoveka koji se prevashodno bavi time da postavi pesmu + aran?man pa u okviru toga mora naravno i da vodi računa o nekim stvarima koje su vezane i za kasnije miksanje.