View Single Post
Old 19-09-2007, 09:48 AM   #2
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default Re: Dobijanje trece dimenzije mixa-Dubine?!

zanimljiva rasprava!

generalno se slazhem da je iskustvo nemoguche zamjeniti 3-mjesechnim kursom, a pojmovi kao "dubina" zvuka su toliko subjektivni da bi svaki pokushaj generalizacije bio uzaludan. No da ne budem uvijek samo filozof ja chu lupit par "sitnica" koje meni obichno daju "efekt" dubine.

- delay na kanal "inspektoru" od par msec (+ ili -) posebno na perkusivnim kanalima mozhe napravit dosta veliku razliku u dozhivljaju "prostora". Iako je "trik" idiotski jednostavan ja ga nalazim iznimno uchinkovitim. Iako vechina ljudi oko mene ne chuje razliku kad npr. snare pomaknem par msec. u + Razlika je dosta velika pogotovo ako se u mixu pomakne vishe elemenata. Zapravo mix postane "razgovjetniji" a samim time i dozhivljaj prostora bude bolji. Na zhalost oni slabije razvijenog sluha che od ovoga imati slabe koristi.

- razni tranzient plug-inovi mogu jako "priblizhit" zvuk time shto naglase tranzient zvuka (attack) a stishaju ostatak (decay). Tretirani kanal neche nuzhno zvuchat "blizhe" nego prije ali che ostali kanali zvuchat "dalje" nego prije. Noise reduction plugovi (tipa X-noise) takodjer uspjeshno "priblizhe" zvuk na kojem je bilo reverba.

- detun reverbi mogu jako promjenit "prostorni" dojam. PSP piano verb je majka za takve intervencije

Na kraju mislim da je jako bitno ne imati predrasude i ne trchati za "razvikanim" alatima. Ljudi imaju tendenciju upadati u rutine. Za "takav" bubanj uvijek koristi "taj" kompresor i "onaj" reverb... Na taj nachin vrlo brzo prestane experimentiranje i naviknemo se na odredjeni zvuk. Jedino experimentiranjem je moguche razviti sluh i otkriti sitne "fore" koje u odredjenim sluchajevima zvuche super iako generalno same za sebe ne izazivaju "divljenje" (npr. Ogi je spomenuo Reverb A shto je odlichan primjer mogucheg rjeshenja koje gotovo SVI sustavno izbjegavaju samo zato jer nie generalno prepoznat kao dobar).