Prvo mislim da si pogresno shvatio pokusaj nekih ljudi da ti zaista pomognu.
Vec rekoh da je tu ozbiljnih ljudi koji ne prodaju maglu, vec cije reci zaista imaju osvedocenu tezinu.
Na to sto ti kazu, uglavnom se kaze "hvala".
Quote:
Originally Posted by oliver10
Moze li neko da da primer-postavi recimo suvi mix 5-10 traka,bubanj,bass,klavir,stringsi,gitare.
i potom postavi kompletan miks-reverbi,dileji itd.
i da kompletna objasnjenja-tipa na gitari je reverb taj i taj-predilej je 40 dump 30 rev.time 100 i tako dalje.
To me svakako nece nauciti svakom pristupu dobijanja dobrog mixa i dubine ili sirine
ali cu dobiti dobar pravac u kom treba da se krecem.
Naravno bilo bi dobro da se urade tri takva posta.Jedan za balade,jedan za pesme sredje bitaze i jedan za brze pesme.
|
Mozda i moze, ali da li mi verujes da dve akustare, ne "primaju" jednako reverb? Ili da dve vrsta zica na istoj gitari zahtevaju potpuno drugaciji pristup mixanja?
Evo, iz licnog iskustva ti kazem, da manje vise otprilike na nedelju do dve dana menjam, zice na gitarama (akusticne, klasicne, elektricne) i otprilike na mesec dana na bass gitari. Imao sam prilike svasta da isprobam, pa sada vec znam kada radim odredjenu pesmu, pa mi treba odredjeni zvuk, koje zice kupujem.
A to je samo mali (i prakticno zanemarljiv) delic onoga sto utice na mix, produkciju...
Gde je sviranje, pa to kako je deonica smisljena, pa kako se lejeruju kanali, pa njihova interakcija. Ti kada krenes da snimas jednu gitaru, u glavi vec mora da ti bude zvuk i druge i trece i cetvrte, da bi se one na kraju nadopunjavale i sklopile skladnu celinu. Dosta cesto se i pored dosta vremena provedenog u bavljenju time, desi da uradim "delete" i krenem ispocetka. Dokle god ne budem zadovoljan. Jednom mi se desilo da nisam iz treceg puta snimanja dobio zeljeni zvuk, pa sam momentalno otisao u radnju i kupio spravu za koju sam mislio da ce mi uraditi posao. I uradila je. Amogla je i da ne uradi...
Ne znam da li kapiras o cemu ti pricam.
A tek smo kod gitara...
Poslednje sto mi se desilo je da sam snimio bass gitaru. Dobra gitara, dobar input, odsvirao odlicnu liniju, ali mi se ne svidja zvuk, tj. kako radi sa bubnjem. Odem kupim druge zice i dobijem ono sto sam zeleo.
Bubanj... Ovde bi otisli daleko.
Reverbi... Imam svasta od reverba, a svi znaju (i smeju mi se) da dosta cesto koristim Nuendov Reverb A.
Ne znam kakvom se muzikom bavis, ali slaganje vokala je isto jako bitno, kao i rad na usnimavanju. Neretko mi se desi, kada je pevac zaista dobar (pa ima smisla), da provedem i dva dana snimajuci glavni vokal, ne bih li izvukao maximum iz osobe koja peva. To ne mozes da nadomestis ni mikrofonom, ni plug in-om, niti nekim skupim hardverom.
Opet, svaki glas se drugacijje tretira dinamicki i frekventno...
Rece ti Vrac.
Sve se to odnosi SAMO NA TAJ SLUCAJ. Desavalo mi se par puta da zelim nesto da odradim na brzinu. Radim puno i sve se cesce desava da sam vec uradio dosta "tako necega". Nekoliko puta sam pokusao da kod slicnih pesama iskopiram recimo ceo zvuk bubnja. Snimim kanale lepo, ucitam 1:1 i znas sta?
Provedem neko vreme pokusavajuci da nesto dobijem i kada shvatim da od toga nema nista, sve krenem lepo od nule. Vise to i ne pokusavam jer znam da traje duze tacno onoliko koliko ti treba da shvatis da si izgubio vreme pokusavajuci da "ucitas preset".
Eto...
I dalje to nije ono sto si zeleo, ali svi mi imamo neke svoje zelje, koje ne moraju da znace da su osnovane i da ce se ispuniti.
Ako naletis na neki konkretan problem koji znas da imenujes, a ti reci, pa ce se vec naci neko da ti da savet
Pozdrav!