Re: Registracija studija
Moram mlo da dopunim dr.Rumskog, kolega ne postoji vise zakon o preduzecima vec je na snazi zakon o privrednim drustvima. Dalje zaboravio si jedan bitan oblik a to je: preduzetnik. preduzetnik moze osnovati radnju, agenciju, biro ili sta vec. Ja za pocetak preporucujem registraciju preduzetnika znaci studio, manje je vazna delatnost jer studio spada u pruzanje usluga pa je porez ili ti PDV 18%, koji ako nisi u sistemu PDV i ne placas. Druga je stvar ako pruzas usluge aranziranja ili komponovanja tu je nesto drugacje jer se placa porez na autorski honorar.Postoji mogucnost i pausalnog oporezivanja pa i to moze da bude prednost. Znaci mesecne obaveze su ok 14.000 din doprinosi i poreza na dohodak, plus firmarina i to je sto se tice poreza. Za one koji bi da se ozbiljno bave tim poslom kao recimo Perun, onda ide D.O.O. ili daj boze AD. Kada sam ja pre 23 godine hteo da registrujem studio, u opstini su mi rekli da takva delatnost ne postoji. A ima i jos jedna mogucnost za otvaranje studija gde ne moras nigde to da registrujes, vec recimo iznajmljujes opremu za snimanje i na to placas porez na iznajmljivanje(zakup) i sve je to legalno. Naravno ima jos mogucnosti ali me mrzi da pisem vise. Ako nekoga interesuje nastavicu
|