Thread: dithering
View Single Post
Old 14-09-2007, 09:39 PM   #12
kejkz
banned

Default Re: dithering

Nesto si me zbunio sa pitanjem, ali valjda sam shvatio, pa cu pokusati odgovoriti:

Bitaza predstavlja vertikalnu osu, grubo receno amplitudu u digitalnom domenu. Sto je bitaza veca, to je moguce imati snimke vise dinamike. Kvantizacioni sum nije isti na 24 i 36 bita, postoji znatna razlika, koja nije posebno bitna kada je u pitanju rad sa jednim fajlom.
Poenta koriscenja visih bitrejta je posebno izrazena pri sabiranju velikog broja kanala=sto je visi bitrejt, vise kanala ce se moci sabrati bez cujnih izoblicenja, jer ce se sacuvati vise informacija. U pitanju su male vrednosti, obicno necujne, ali... posmatraj to kao predostroznost...

Ne znam tacno kako se radi prebacivanje bitaze, verovatno svaki program ima neki svoj metod, a obicno je upravo kao sto si ti rekao, klasicno odsecanje bitova, bilo kakav da je izlazni fajl (24, 16, 8 bita). Kvantitizacioni sum koji nastaje pri prebacivanju na 24 bita obicno ne zahteva dither...mada, moze se koristiti i za njega, posebno ako je poslednji eksport...

I tu smo se sada opet vratili na pitanje zasto se koristi dithering

Valjda sam dobro objasnio, ako sam nesto propustio, nadam se da cete me ispraviti...

pozdrav