Thread: dim-ovi
View Single Post
Old 14-09-2007, 08:54 PM   #4
tom
Senior Member

tom's Avatar

Default Re: dim-ovi

U principu dim je dominantne funkcije tj. dolazi na mjesto V stupnja(tj.septakorda V stupnja).
Npr. g-h-d-f(V stupanj) je funkcionalno isti kao i h-d-f-as(VII stupanj).Obadva se razrjesavaju u I(tj.C akord)

Koristicu malo slovo b kao snizilicu

(Btw,spojis ih i dobijes G 7/b9 ali to je nesto drugo... za taj odnos se negdje veze i umanjena skala ali o tome drugi put)

S druge strane poluumanjeni ili onaj prekrizeni kruzic ili mol 7 b5 ima subdominantnu funkciju kao i IV stupanj d-f-as-c.On ne moze doci na isto mjesto kao i umanjeni jer ima drugaciju harmonsku ajd da kazem,tenziju.

Odsviraj i cuj sam.Dim se razrjesava u prvi stupanj a polumanjeni(7b5)
"trazi" V stupanj za sobom.

To je onaj akord u pjesmi Kao so u moru kada ona kaze ..."moje lice gubi boju" na rijeci "boju".

Posto se u zadnje vrijeme krajnje amaterski bavim gitarom,pitao sam jednog ovdasnjeg tezgarosa da mi kaze sta svira na tom mjestu na gitari a on mi rece "umanjeni" a odsvira poluumanjeni.Mozda to izaziva zabunu.

Umanjeni i poluumanjeni imaju ista prva tri tona ali krucijalnu razliku cini septima koja mu odredjuje gdje ga treba staviti.

dim:h-d-f-as
7b5:h-d-f-a

Aug,augmented ili prekomjerni akord sadrzi prekomjernu(povisenu)kvintu:c-e-gis(as) i u principu se koristi na V stupnju,narocito ako mu se doda i septima(c-e-gis-be).Oznacava se sa +5 ili samo +.

Moze imati i funkciju prvog stupnja ako je septima velika:c-e-gis-h.To je dosta rijedje od prvog slucaja.

Umanjeni i prekomjerni se koriste i za modulaciju kao jedna od mogucnosti.

Tak malocas vidjeh da je neko ostavio link za Wikipediju a ja se ispisah...