Quote:
Originally Posted by Tiki the Boyler
Može li umjesto PMF-a diploma ETF-a ? 
|
Hm... ipak je izumitelj QRD (o kome ovde
nije rec) matematicar...
Sto se tice "formule" za "difuzor", veliko je pitanje da li bi ona vazila u malim sobama, sto ne znaci da se uticaj nece cuti(!)
Ovo je pre panel apsorber, po nekim mojim kriterijumima... sa kontrolisanom reflektivnom i apsorptivnom povrsinom ali samo uslovno... prilicno jednostavan akusticki "rekvizit" izuzetno mnogo koriscen u velikom broju studija na zapadu... ima difuzorske karakteristike ali ne preterano izrazene.
Uzmite plocu, izbusite rupe precnika 100mm sa razmakom centara rupa od 200mm i "radice", sa druge strane stavite azmafon dva sloja "dvojke" ili cetiri sloja "jedinice"...
neke modifikacije:
1. drugi precnik rupe i drugi razmak izmedju rupa.. ne preterivati pri tom i ne smanjivati reflektivnu povrsinu na manje od 50%
2. kombinovati razlicite rupe i razlicite razmake po nekom "haoticnom" zakonu ima smisla. Isto ne treba preterivati sa rupama kao i u prvoj tacki...
3. otvoriti iste takve rupe u azmafonu ili ne? ... probajte i jedno i drugo i uocite razlike
4. Lakirati medijapan ili ne? ... probajte i jedno i drugo i uocite razlike...
5. Ako je medijapan tanak (3-4mm) onda se moze lucno zaobliti povrh svega vec uradjenog, samo ga nemojte pustiti da se slobodno "zaobli" od tezine.. jer moze lako da pukne... a to ne bi valjalo ako neko stoji ispod... nego mu napravite "pravac" od lucno isecenog debljeg medijapana, odnosno ram...
itd, itd... samo treba mashta i ushi...
Srecan rad!
Quote:
Originally Posted by alhoholicar
Je li tacno da je radioaktivan medijapan... Jedan mi stolar to davno rece kad sam htio uzeti neku kuhinju! Ne znam, prepade me...Pozdrav
|
DaBear ti je dobro odgovorio, formaldehid nije lekovit, te maska nije na odmet, ako se radi secenje medijapana gde prasina leti na sve strane.... mada... momak koji
stalno sece medijapan na stovaristu sa koga se snabdevamo NIKAD ne nosi masku... valjda je to stvar "ukusa"
sto se tice radioaktivnosti, to je vec stvar carinske sluzbe ako tako nesto dozvoli da se uveze.... sam medijapan ne nastaje nekom radioaktivnom tehnologijom niti se za njegovu izradu moraju da koriste radioaktivni materijali...
Quote:
Originally Posted by OFF
....
2. Moze li umesto MDFa, da se radi sa OSB ?
|
Moze. Zvucace drugacije, pogotovo sto se na kraju MDF i OSB ne lakiraju istim lakom... na MDF mora poliuretanski lak, a na osb moze i lak za camce, parket, nitro... itd...
pozdrav
bogi