View Single Post
Old 10-09-2007, 05:39 PM   #3
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Default Re: Ideja je laksa od vazduha...

1. Kako cuvate ideje?

2. Da li imate u glavi citavu pjesmu ili je "krojite", recimo da imate tekst pa na njega radite muziku, dio po dio?

3. Koliki procenat vaseg rada je ideja, inspiracija a koliko tehnika komponovanja i aranziranja?

4. Da li je muzika koju pravite muzika koju volite i osjecate?

5. Da li vas inspirisu ljudi ili dogadjaji?

1. Ako "naiđe" melodija, a ja se nađem negdje izvan svog studijića, onda zapi?em note na papir koji uvijek nosim sa sobom (ili već nekako dođem do njega, ako ga slučajno nemam)... ili nastojim pjevu?iti to i ?to prije stići kod kuće. Imam ustaljenu tehniku da s djecom pričam u toj melodiji i već je putem razrađujem... od čega moja kćerkica luuudi nekad ... ali ne smije mi pobjeći, pa moram tako.

Ako je tekst, pi?em ga odmah... Ako dođe usred noći, nastojim ne misliti da ću se sigurno sjećati, već se dignem i napi?em. Tek ujutro vidim da li je vrijedilo toga ili nije.

2. Kako kad. Najče?će pi?em inspirativno tekst... Imam faze da par tjedana uopće nisam inspirirana glazbom, već samo textovima i onda pi?em i pi?em... ne nastojim uglazbiti ni?ta.
Onda se stvari preokrenu, textovi vi?e ne teku, dolazi glazba.... i kako sviram, shvatim da tu nevjerojatno dobro pa?e pjesma koju sam napisala prekjučer.. spojim ih... i to je to, pojednostavljeno rečeno.

Ili imam text koji me silno inspirira i ?elim ga "hitno" uglazbiti... onda jednostavno radim ba? za njega nastojeći odr?ati atmosferu pjesme i ne raditi nepotrebne kontraste (vesela mjuza/tuzan text... leprsavi durovi i nostalgični stihovi...).

Ovo je ono ?to radim za svoj album. Za lovu /po narudzbi radim drugačije.

3. Za novčiće. 0-2% nategnute inspiracije.... ostalo tehnika.
Ostalo - skladbe za moj album.... ne znam kako bi to bacila u postotke jer se ustvari znanje manifestira u na?oj inspiraciji. Inspiriran si i to odrazi? na onoj razini znanja koju posjeduje? ili malo vi?oj (inspiracija miče granice poznatog). Zato smatram da je znanje va?no i učim konstantno.

4. DA!

6. Definitivno! Mene mo?e inspirirati apsolutno sve, ako i kada se osjećam "prijemčivo"! Prije nekoliko tjedana inspirirala me breskva. Razgovori s ljudima... zanimljivo sročene riječi.. ili misli... ili misli za koje sam mislila da netko misli, a uopće nije, ali je dobro do?lo za bazu pjesme...
Ja sa malo ljudi imam povr?an odnos. Moji prijatelji znaju da kad se viđamo da ćemo "čavrljati" na specifičan i dubok način i da će iz toga proizaći pjesma (a mo?da i ne znaju svi... pssssst...).

Na instrumentalnu glazbu me inspiriraju emocije i stanja (manje misli). Sjednem za klavir, zatvorim oči, osjetim tonalitet u kojem sam i pustim prste da pričaju ?to ?ele i onda kad naiđu na NE?TO... to zapi?em... pustim ih dalje... pa kad već to sve poprimi neku strukturu, nastavljam dalje.

Na instrumentalnu po narudzbi... ovisno koliko je placeno i koliko vremena imam i koliko mi se sviđa namjena. Ponekad poput glumca simuliram zeljenu atmosferu u sebi da bi je prenijela u glazbi, ponekad poput robota napi?em ?ablonske note i to je to.
ANITA is offline   Reply With Quote