View Single Post
Old 09-09-2007, 12:58 AM   #44
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default Re: VA synth - predstavnici i karakteristike

mislim da se mi tu malo gubimo oko vokabulara i definicija.

biti "sound designer", isto kao i biti "stolar", ili "vodoinstalater" u 99% slucajeva podrazumjeva da ti je to POSAO, bilo povremeni bilo stalni, i da neko misli da si dovoljno dobar da bi riskirao dajuci ti projekt da ga odradis vrhunski (ili sj*bes).

ako se ja doma igram sa stolarijom i napravim si nekakav stolić, dali sam ja "stolar"..? mislim da nisam..

ako se igras sa sound designom, i to zna tvoja cura i par frendova, dali si ti "sound designer"?

drugim rijecima niko ovdje ne obezvredzuje amaterizam (jer mnogi su naucili i izrasli u profesionalce iz pukog igranja), nego se samo radi o definiciji rijeci.

mislim da prica o Vangelisu nista ne dokazuje, jer vecina sintova, pogotovo iz ranijih albuma je analogna i bez memorije, i dali on mjenjao ili ne na odredjenoj masini, sve te soundove je ionako ON napravio, i nasao pravi nacin kako da ih svira sto tipkama, sto istovremenim sarafljenjem po potovima (sto jako cesto koristi, da bi sint "ozivio").

drugo, ko misli da on nije radio sound design, nek poslusa sto je radio od CS-80 na , npr. "short Stories" sa Jon Andersonom. to nisu nikakvi preseti. bre.

ako izuzmemo trademark brass i strings preset na CS-80, statisticki gledano Vangelis je sve samo ne preset-man, makar se ponekad nije libio ni toga ako su mu legle u aranzman (npr. JD800 "Heart Of Space" i sl.). u vrhunskoj glazbi nema mjesta snobizmu, ako ti radi koristis, ako ne .. ne koristis. sve u svrhu krajnjeg cilja.

pa i Jarre je iskoristio sve tvornicke presetove sa Synthexa na Rendez Vous, ali je i trebalo napraviti sve sto je slozio na arpu 2600 i VCS3 itd itd.

clusterchord is offline   Reply With Quote