Thread: Bregovic...
View Single Post
Old 09-09-2007, 12:52 AM   #39
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Default Re: Bregovic...

Quote:
Originally Posted by balthazaar View Post
Ogi, zanima me ako bi mogao da mi kazes, da li je istinita ta prica da Brega uopste nije neki dobar svirač gitare , tj. da je totalno prosječan ?to se toga tiče i da očajno pjeva...?
To je stvar ukusa, odnosno funkcije te gitare u pesmi...
Mogli bi smo da kazemo da Goran "i nije neki gitarista", u smislu da ne barata "eksplozivnom tehnikom", da mu ton nije "izuvanje", da ne moze da svira "stilski raznoliko"...
S druge strane, Goran svira veoma mudro - sa malo tonova kaze mnogo, ne koristi "paterne" koje smo culi u milion drugih pesama i kod isto toliko gitarista, siguran je da je svakom odsviranom tonu mesto bas tu gde je odsviran, ton kojim svira je prilicno neuobicajen (kada ga cujes samog, pomislis da niko normalan ne bi namerno trazio tu boju i tek kad cujes sve instrumente zajedno - shvatis da bi bilo sta drugacije bilo kao "prst u oko")... nisam puno puta cuo "mangupskije" i "smekerskije", a opet, vestije upotrebljenu "kurblu"(tremolo rucicu, kako li se to, vec, zove) nego u pesmi "Kad ostaris" - mislim da je to vrhunski majstorluk...
Mnogo vise volim kako svira akusticnu gitaru...isti, svoj, pristup ima - kao na elektricnoj - samo malo topliji... sve svoje tehnicke nedostatke nadoknadjuje originalnim idejama
Zbog toga, ja nikada ne bih mogao da kazem da je "prosecan" gitarista...
Da li bih ga zvao u bend ili na snimanje? Kao gitaristu "opste namene" ne, ali kao "tajno oruzje" - uvek...

Sto se pevanja tice - ista stvar je kao i sa sviranjem...deluje prilicno "to moze svako", ali tek kad pokusas da napravis isto tako,shvatis da ti treba mnooogo napora da bude slicno...
Ogi is offline