Thread: Bregovic...
View Single Post
Old 06-09-2007, 09:11 PM   #27
slowstar
Pro Member

Default Re: Bregovic...

Ajde i ja da se pridruzim, i da potvrdim uglavnom SVE sto je Ogi rekao o Bregi, koga poznajem cak i duze nego Ogi, mada je Ogi duze i vise saradjivao sa njim, a i svirao na koncertima. Kada smo vec kod svirke, moram da pohvalim Ogija, to je muzicar sa najvise "groova" od svih koje sam upoznao, ko ga je slusao kako svira udaraljke znace o cemu pricam, hocu da kazem da je Ogi pravi, rasan Muzicar (namerno veliko M) a to je danas prilicna retkost, jer mladi se jos nisu dovoljno dokazali, a medju onima iz srednje i starije generacije, pored dobrih, ima jako mnogo foliranata i blefera, da dalje ne objasnjavam, ko shvata, shvatice o cemu pricam. Takve kao sto je Ogi, multitalentovane, treba postovati i negovati.
Sto se Ogijevog stava o Bregi tice, verujte mi makar kao starijem kolegi, Ogi je 90% u pravu, a samo 10% je malo pristrasan zbog drugarstva.
Brega je veliki ideolog u muzici, osim toga treba da znate da je Brega veoma obrazovan i kulturan covek, mislim da mu fali samo par ispita da zavrsi filozofiju, osim toga ima prilicno veliko opste obrazovanje (retkost kod ljudi koji se bave muzikom kod nas, narocito medju mladjima, NAZALOST) Pored toga, veoma dobro kuva - LICNO sam se u to uverio, kada smo radili zajedno neke projekte, gde me je angazovao kao orkestratora i klavijaturistu, bio je i Ogi stalno prisutan, pa moze da potvrdi, tada nam je veoma cesto kuvao, i to veoma ukusna jela...Dakle Brega je veoma obrazovan covek, sirokog oristupa, kulturan, pronicljiv, sa jako dobrim instinktom...Nikada necu zaboraviti njegove reci, kada je "nadgledao" aranzman koji sam radio za Colu (kad' bi moja bila)
"Doktore, nemoj mi mnogo Hol'vuda, znam da ti to znas, ali ne znas sta ce raja popusit' a to Brega zna, zato mi daj tvojih 30-40%, nemoj mi sto posto molim te" to su bile njegove reci, i bio je u pravu, kada sam poceo da preterujem u ubacivanju Holivudsko - simfonijskih "fazona" u pesmu "Kad' bi moja bila" i bio je potpuno u pravu, mada se kasnije, u "Melanholiju" nije mnogo mesao, jer je mislio da to i treba tako da zvuci, dakle Brega je covek sa veoma jakim instinktom za nesto sto treba da "prodje" kod publike, pored svoje veoma visoke opste kulture, sto je dosta tesko spojivo.
Jedine relativne "rupe' u njegovom znanju su naucno - zanatski deo muzike, kao sto su orkestracija, harmonija, kontrapunkt, poznavanje instrumenata, ali zato on za te potrebe mudro angazuje ljude koji to znaju, a kada radi to sam, radi uglavnom na osnovu svog muzickog instinkta, koji je bar do sada bio nepogresiv, bar sto se tice "prolaznosti" njegove muzike medju "sirokim narodnim masama".
Ogi je bio od velikog znacaja i od velike pomoci Bregi u mnogo njegovih projekata, zahvaljujuci poznavanju "zanatske" strane muzike, a jos vise zbog svog neverovatno dobrog osecanja za ritam, groove i tzv "pakovanje" ritmickog dela Bregine muzike. Ja spadam vec u relativno matorije "mrgude" i zato se retko desava da nekoga zaista pohvalim, a to cinim ovog puta za naseg novog gosta Ogija iz sve snage...

Last edited by slowstar; 06-09-2007 at 09:18 PM.
slowstar is offline