Re: Bregovic...
Goran Bregovic je poodavno dokazana "firma" na balkanskim prostorima, od manje davno i na evropskim.
Medjutim, moj utisak je (i ne samo moj) da od nastanka grupe "Bijelo dugme" postoji trend pravljenja muzike po uzoru na neku vec postojecu. Mislim na period postojanja grupe i na period posle toga.
Ali, generalno mislim da je i tad i sad muzika tako radjena. Samo sto nije navedeno da je u pitanju varijacija na temu "tu i tu".
Od doba Kusturice i saradnje sa njim, Bregovicu je uzor balkanska ciganska muzika. U doba postojanja grupe, to su bili tadasnji savremenici. Na prvu mi pade na pamet "Izgledala je malo cudno u kaputu zutom..." kao nusprodukt pesme "Hush" od Deep Purple. A, sad se jos i grupa Regina promovise sa obradom obrade kao svojim najvecim hitom. Ironija, ali dobro naplativa!
Da je Bregovic probao u doba "dugmica" da obradjuje cigansku muziku, pretpostavljam kakav bi i koliki vek te grupe bio. Vreme hipija, "rock'n'roll"-a. Nek' proba sad da radi pesme po uzoru na vec postojece od Purple, Zeppelin,... kad je (na moju veliku zalost) rock'n'roll zamro i kad svaki muzicki pravac ima bolju prodju od rock-a.
Hocu da kazem da se, ocigledno, trudio da uvek bude trzisno orijentisan.
Lova!!!
A, sad jos i Guca!?
I sta je sa svim tim ljudima koji su pre 20-3- godina slusali "Bijelo dugme" i bili zakleti rokeri?! Teska farsa!!! A, mozda i uvreda casti!
U vreme odrzavanja vasara u Guci (najveceg grada u Srbiji tih dana - strasno!) su se odrzavali i "Mokranjcevi dani", koji su u medijima propraceni kao djacka priredba u nekoj seoskoj skoli... I onda se bunimo kad su nam deca "grandiozna".
Ispravi me ako gresim:
Ognjen Radivojevic, (bivsi) nastavnik (ili profesor) dzez klavira u muzickoj skoli "Stankovic". Secam se nekih tvojih gostovanja na RTS-u kao dzez pijaniste. Davno bese, ali se secam da je bilo "debelo" svirano!
Svaka cast!
Last edited by sasa.ivkovic; 06-09-2007 at 12:54 PM.
|