Thread: Bregovic...
View Single Post
Old 05-09-2007, 11:39 PM   #17
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Default Re: Bregovic...

Quote:
Originally Posted by srce View Post
1. Bregovic je taj koji jeste ...ima 150 koncerata godisnje itd... to mora da se po$tuje...
2. Svaki dan kad se probudi treba da se prekrsti, zapali svecu i da poljubi sliku Kusturice jer da mu nije on i Dom za vesanje, Underground... nisam bas siguran da bi bio to sto jeste...
3. U njegovoj celoj diskografiji se protezu sve jedne iste (Bijelo Dugme) melodije i (pokradene) romske...
4. Znam da ima par saradnika muzicara (jednog iz Nisa) koji su na platnom spisku kod njega.
5. Da ne pominjem Sabana Barjamovica i Mesecinu... itd...

Po$tujem to sto ga branis jer ti je prijatelj ...ali stvari su malo drugacije...
Branicu ga dozivotno, upravo zato sto smo od saradnika prerasli u prijatelje... zbog toga mogu sasvim odgovorno da kazem da ga poznajem mnooogo bolje od mnogih kao i cinjenice vezane za njegov rad (ucestvovao sam u svim njegovim "prevarama" od 1992 do 2004)...
1. Bregovic je taj koji je oduvek bio i jos uvek je... u vreme "Bijelog dugmeta" je svirao i po 300 koncerata godisnje, prodavao stotine hiljada ploca ( neke su imale tiraze i preko milion ), postao milioner u sred komunizma, itd... sada, (posle 30 i malo jace godina) je i dalje isto to, samo malo jace - mnogo koncerata, prodatih ploca, para i postovanja u svetskoj muzickoj industriji... naravno da to mora da se postuje.
2. Isto tako bi i Kusturica mogao da uvede taj mali jutarnji ritual...u vreme izlazaka tih filmova, film i soundtrack su "gurali" jedno drugo - ko je video film, pozeleo je da sledeci dan kupi plocu (cd) sa muzikom iz filma, a ko je prvo cuo muziku-otisao je da gleda film...
3. U pravu si, nije mnogo muzike napisao posle "Bijelog dugmeta"...ali za te pesme niko nikada nije pomislio da ih "rade drugi, umesto njega"...kako sada dodjosmo do toga - a pesme iste???A odacu ti malu tajnu - cigani nemaju originalne pesme, za svaku kazu da je "njihova" (slusali smo iste numere i od Rumuna i od Bugara i od ovih nasih - cak su i Turci za neke od tih tvrdili da su "domace, bas pre neki dan komponovane)
4. Svako veliko preduzece ima zaposlene...osim tog iz Nisa (Nino Ademovic, nekadasnji klavijaturista Sabana Bajramovica), ima i nekoliko momaka iz Beograda...kada sam rekao da radi sam, nisam mislio da sedi sam u studiju i snima, pise, svira, sta god...on je mozak, a svi ostali su ruke - ne mislis, valjda, da Paco Raban sedne za masinu i sasije odelo? On zamisli kakvo odelo zeli, objasni crtacu, ispravlja ga dok god ne bude zadovoljan, odluci od kog materijala se to odelo sije, sa kakvim dugmicima, u kojim bojama - na kraju pogleda rezultat i ako je zadovoljan, tek onda odelo moze u proizvodnju. Ti ces bez razmisljanja to da prihvatis kao "Paco Raban" odelo, iako je njegova samo pocetna ideja i krajnja odluka - bez da je uhvatio iglu u ruke...
5. Jesi li siguran da je "Mesecina" Sabanova? Sve i da nisam cuo tu istu pesmu od Rumuna (koji se kunu da je njihova), pogledaj ko je potpisan na ploci (ili na odjavnom rolu u filmu, ne secam se)

Prijateljstvo je vazna stvar, cinjenice jos vaznija... a stvari jesu malo drugacije...
Ogi is offline