View Single Post
Old 05-09-2007, 10:44 AM   #1
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Default Re: VA synth - predstavnici i karakteristike

Quote:
Originally Posted by hrkljus View Post
Imam jedno mozda glupo pitanje... Kolika je razlika izmedju digitalnih i VA sintova? Po pitanju mogucnosti sinteze? Recimo citala sam negdje o kurzweil-u K2600 i pise da ima neke razne mogucnosti sinteze? Da li on recimo moze pokriti ono sto moze Virus? Posto su u sustini i VA i digitalni digitalni, jel tako?
Nije glupo pitanje ako nesto ne znas , glupo je da ne pitas a pametujes.

Sto se k2600 tice , zaista je mocna sprava i sa velikim potencijalima.
Ne spada u VA ali po arhitekturi sinteze koja je u njemu moze da radi i u tom pravcu.
Naravno da VA sounds iz K2600 nisu isto sto i sounds iz Norda ili Virusa, Waldorfa...Na zalost programeri nikada nisu Kurzweila videli kao spravu koja moze da radi i VA podjednako dobro kao i namenski VA.
Imao sam priliku da cujem sjajno programirane boja u VA domenu za Kurzweila i mogu da pirijavim da sam ostao zatecen koliko je to dobro zvucalo...postoji ovde par ljudi na forumu koji ti to mogu potvrditi iz prve ruke.
U sustini VA sinteza je jedna forma Physical modeling sinteze buduci da emulira (matematicki) ceo proces nastajana zvuka ( oscilatori) i uticaja ostalih elektronskih kola na proizveden zvuk ( filteri, envelope, ring modulatori...itd) u analognim sintisajzerima.

Sto se Digitalne sinteze tice pazi da ne upadnes u zamku jer je DIGITALNA sinteza samo jedna pod grana klasifikacije sinteza.
Grubo receno postoji ANALOGNA, DIGITALNA i HIBRIDNA sinteza i u okviru svake od njih imas dalje podele.